Lacrima lui Ovidiu

Wojciech Gogoliński08.06.2015 20:06

znane rumuńskie białe i czerwone słodkie wino wzmacniane wytwarzane w Dobrudży, w okręgu Murfatlar leżącym kilkanaście kilometrów na zachód od portowej Konstancy.

Fot. ArchiwumProdukuje je winiarski gigant Murfatlar Romania. Jest wytwarzane w wersji 5-letniej (białe i czerwone) oraz 12-letniej, białej. Białe jest kupażem odmian pinot gris, chardonnay, riesling i muscat ottonel, zaś czerwone – cabernet sauvignon i pinot noir. Wszystkie wina są dojrzewane w beczkach przy sporym dostępie powietrza, ale utlenienie tylko wzbogaca i „szlifuje” ich aromaty. Są zaskakująco dobre i poszukiwane na wielu rynkach. Z niezrozumiałych przyczyn producent zaleca picie białej, 5-letniej Lacrimy z cytryną. Warto, przynajmniej w celach poznawczych, pominąć ten dodatek.
W Konstancy (starożytnym Tomis) przez kilka lat aż do śmierci w 17 r. n.e. przebywał na wygnaniu rzymski poeta Owidiusz. Tutaj – nie mogąc wrócić do metropolii – popadł w depresję i pogrążył się w smutku, do czego nawiązuje nazwa wina – „Łza Owidiusza”.

FB