Lafite-Rothschild (Château Lafite-Rothschild)

Wojciech Gogoliński29.01.2011 11:37

czerwone wino francuskie AOC Pauillac z regionu Bordeaux, produkowane w okręgu Médoc, w gminie Pauillac. Grand Cru Classé (I klasa).

Wina używane do produkcji Château Lafite-Rothschild pochodzą z 3 winnic o pow. 103 ha (cała posiadłość – 187 ha) położonych w różnych miejscach – Château Lafite-Rothschild, Les Carruades i Le Caillava (powierzchnia 3 ha, leży w sąsiedniej gminie Saint-Éstephe i jedynie za specjalną zgodą pochodzące stamtąd wina są dopuszczone do apelacji win z gminy Pauillac).
Château Lafite-Rothschild produkuje się z 3 odmian winogron – cabernet sauvignon (70%), merlot (20%) i cabernet franc (10%), ale dokładne proporcje zmieniają się każdego roku. Średni wiek winorośli wynosi ok. 30 lat, najmłodsze używane do produkcji nie mogą mieć mniej niż 10 lat, ale są i takie, które mają 70–80 lat. Po fermentacji i maceracji trwających ok. 18–25 dni wino dojrzewa w nowych beczkach dębowych przez następne 18–24 miesiące, po czym jest klarowane białkiem kurzym (6 białek na 1 beczkę o pojemności 225–228 l) i butelkowane.
Fot. ArchiwumTylko najlepsze wino jest sprzedawane pod marką Château Lafite-Rothschild, reszta trafia na rynek pod nazwą Moulin des Carruades (tzw. 2. wino z Château Lafite-Rothschild) oraz zwykłe pauillac. Château Lafite-Rothschild jest powszechnie uważane za najlepsze bądź jedno z najlepszych win na świecie. A przy okazji najdroższych. Roczna produkcja wszystkich win to około 1000–1200 beczek (56-68 hl). Produkowane przez firmę Domaines Barons de Rothschild.
Na co dzień posiadłością zarządza od 1994 r. Charles Cuvelier, który opiekuje się także sąsiednim Château Duhart-Milon. Château Lafite-Rothschild jest również właścicielem Château Rieussec (Sauternes), Château Lafite Rothschild, Château L’Évangile (Pomerol), Château Paradis Casseuil (Entre-deux-Mers), Château Peyre-Lebade (Haut-Médoc), Château d’Aussières (Corbières), Viña Los Vascos (Chile, Colchagua), Bodegas Caro (Argentyna, Mendoza). Pod marką DBR (Domaines Barons de Rothschild) wytwarzane są także tańsze wina mieszane z różnych posiadłości: Légende, Saga, Réserve Spéciale.

HISTORIA. Określenie „lafite” pochodzi z języka gaskońskiego (la hite) i oznacza pagórek. Miejsce to było uprawiane wieki wcześniej, niż pojawiła się tam winorośl. To zaś nastąpiło dopiero w połowie XVII w., kiedy panem (seigneur) tych ziem był Joseph Subat de Pommiers. Od końca XVII w. tamtejsze wina zaczęto eksportować do Anglii, gdzie stały się bardzo popularne, także wśród sfer rządowych. Pojawiły się również w Wersalu.
Choć cena wina rosła, podobnie jak całej posiadłości, następne pokolenie właścicieli nie radziło sobie z gospodarzeniem i w 1784 r. château zostało wystawione na sprzedaż. W ciągu kolejnych kilkunastu dekad posiadłość zmieniała właścicieli kilkanaście razy, na co wpływ miała także rewolucja. W 1855 r., gdy dokonano słynnej klasyfikacji, była w rękach holenderskich. W 1866 r. château trafiło na sprzedaż po raz ostatni. Kupcem, wykładającym 4,4 mln franków w złocie, był pochodzący z rodziny bankierskiej baron James de Rothschild, początkując tym samym dynastię kolejnych właścicieli posiadłości, która trwa do dziś.
Trzy miesiące po dokonaniu transakcji baron James zmarł, a w najtrudniejszych czasach filoksery winiarnią kierowali jego trzej synowie: Alphonse, Gustave i Edmond. W czasie II wojny światowej posiadłość zajęli Niemcy, ale w 1945 r. wnuk Gustave’a odzyskał ją w całości. Baron Eile zmarł w 2007 r., ale już wiele lat wcześniej przekazał zarząd nad winiarnią bratankowi, baronowi Ericowi de Rothschild.

Czas Wina nr 48

FB