Lar de Paula Cepas Viejas

Dorota Romanowska16.04.2018 12:49

W Hiszpanii można znaleźć obecnie wiele nietuzinkowych win, czego dowodem są chociażby te polecane przeze mnie do zestawów miesiąca i konesera.

Fot. ArchiwumJednak prawdą jest, że kiedy przychodzi wybrać coś do grupy klasyfikowanej jako „naj”, zazwyczaj zwracam się w stronę  wina z apelacji takich jak Rioja czy Ribera del Duero. Zapewne dlatego, że stanowią one w mojej opinii  kwintesencję hiszpańskości z odmianą tempranillo w roli głównej. A już na pewno, jeśli są owocem wychuchanego, wymarzonego projektu, jakim od początku była i jest po dziś otwarta w 2003 roku przez Fernanda Meruelo Santamarię bodega o nazwie Lar de Paula (Dom Pauli) nazwana tak na cześć córki założyciela. Już w założeniu miały w niej powstawać tylko znakomite, dopracowane w najdrobniejszych szczegółach wina. Wszystkie są doskonałe, ale największe wrażenie na mnie zrobiło to, do którego produkcji wykorzystano winogrona z ponad 50-letnich krzewów – czysta, pięknie owocowa, wielowymiarowa rioja w bardzo współczesnym wydaniu. Od razu widać, że w tym projekcie liczy się każdy detal!

Czas Wina nr 90

Zdjęcia

FB