Late bottled vintage port (LBV port)

Wojciech Gogoliński29.01.2011 11:50

typ vintage port. Moc  19–22%. Leżakowanie w beczkach co najmniej 4 lata i nie więcej niż 6 lat, po czym jest butelkowane. Tańsze, nieco lżejsze i mniej ekstraktywne niż vintage port.

Fot. ArchiwumNadaje się do konsumpcji w momencie butelkowania i wypuszczenia na rynek, choć dłuższy pobyt w butelce wpływa korzystnie na jego jakość.

Produkowane w latach, kiedy nie wyrabia się porto rocznikowych (vintage port). Wino jest z reguły filtrowane i nie powinno wytrącać osadu. Historycznie był to vintage port, który przetrzymywano dłużej w beczkach z uwagi na to, że zapasy porto rocznikowego były tak duże, iż nie było sensu butelkować następnych roczników. Z czasem z tej tradycji wykształcił się osobny typ filtrowanego porto. Ten ostatni etap produkcji jest często krytykowany – niektórzy twierdzą, że to on najbardziej zmienia wino. Inni uważają, że jest to ciągle tani sposób na upłynnienie nadwyżek wina, a każdy region robi to na swój sposób. Są też odstępstwa od reguły filtrowania czy krótkiego przechowywania wina. Wtedy na butelkach pojawiają się określenia: un-filtered lub bottle matured.

Czas Wina nr 48

FB