Lazur Błękitny Old

Dawid Leszczak22.08.2016 09:27

O popularnym i szeroko dostępnym polskim serze z niebieską pleśnią zrobiło się głośno w ubiegłym roku, kiedy zdobył Grand Prix podczas „Czasu Dobrego Sera” w Sandomierzu. Specjalna wersja Lazur Błękitny Old.

Fot. shutterstock.com /  gresei Ser rokpol to dobrze zaszczepiona na polskim gruncie odmiana francuskiego sera pleśniowego roquefort, który swój smak zawdzięcza szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti. Od 1959 roku produkuje go spółdzielnia mleczarska w Nowych Skalmierzycach, niewielkim mieście w Wielkopolsce, która w roku 1998 postanowiła nadać mu wdzięczną nazwę Lazur. Bardzo zbliżonym do tego sera jest popularny w Czechach i na Słowacji ser Niva, jak również duńskie sery z niebieską pleśnią. Polski lazur już dawno został doceniony przez konsumentów zagranicznych. Otrzymał nominację w prestiżowym węgierskim Konkursie Serów Europejskich. Święcił również triumfy podczas Fancy Food Show w Nowym Jorku oraz na targach spożywczych PRODEXPO w Moskwie. Spółdzielnia mleczarska z Nowych Skalmierzyc to drugi obok Spomleku duży producent, który pokazuje, że wystarczy odrobina wysiłku i dobre sery można produkować również w warunkach przemysłowych.

Przerost błękitnej pleśni (której żyłki tworzą fraktale rozbitej porcelany) nadają mu charakterystyczny grzybowy smak, pełen wytrawnej goryczy i słoności. Niebieska pleśń jest w tym serze dominująca, ale kiedy posmak wygasa, dopełnia go jedwabny śmietankowo-orzechowy aromat, który znamy z najdelikatniejszych pleśniowych serów.

Sprawdza się do sałatek, zwłaszcza w towarzystwie gruszek, bądź w postaci gęstych sosów, którymi polewać można prażone orzechy laskowe.

Czas Wina nr 80

Zdjęcia

Twój komentarz
FB