macabeo (maccabéo, maccabeu, viura)

Wojciech Gogoliński01.02.2011 11:05

odmiana białych winogron, uprawianych głównie w północnej Hiszpanii i w południowej Francji. Za jej ojczyznę uznaje się północną Hiszpanię, gdzie jest uprawianych od wieków i skąd – przez Pireneje – dotarła do północnej Francji. W rzeczywistości pochodzi jednak – jak się przypuszcza – z Środkowego Wschodu.

CHARAKTERYSTYKA. Stosunkowo późno pączkuje, przez co nadaje się do uprawiania na terenach, gdzie występują wiosenne przymrozki. Jej kiście są duże i zwięzłe, łatwe do zbioru. Daje dobre wina, najczęściej o kwiatowym zapachu i stosunkowo zbyt małej kwasowości, dlatego należy ją zbierać dość wcześnie. Bardzo cenioną zaletą win z tej odmiany jest spora odporność na utlenianie. Używana najczęściej do produkcji lekkich, młodych, nieleżakowanych w beczkach wytrawnych win odmianowych, nadających się do szybkiej konsumpcji bądź do wyrobu win mieszanych, w tym często słodkich, a także musujących (cava).

OBSZARY UPRAW, SYNONIMY: Francja (Langwedocja-Roussillon), Hiszpania (głównie Penedès, Rioja – jako viura, Somontano).

FB