Mendoza i Patagonia

MENDOZA
1.Regiony Północny i Wschodni dostarczają dużych ilości przeznaczonego na eksport lub rynek lokalny niedrogiego wina, w przeważającej ilości czerwonego (70%).

W części północnej króluje malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...)cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...); we wschodniej tradycyjne odmiany argentyńskie – criola, cereza i bonarda, a wśród białych pedro giménez (nie mylić z pedro ximénez!) i torrontésargentyńska odm. białych winogron, uważana, obok malbeka,... (...).

2.Centralna Mendoza ma najwięcej zasług w produkcji win wysokiej jakości – winiarnie zlokalizowało tu wielu wybitnych winiarzy. Słynny subregion Luján de Cuyo to pierwsza z kilku argentyńskich apelacji klasy DOC (denominación de origen controlada), gdzie ze starych krzewów malbeka pozyskuje się owoce dające wina o jedwabistych, dojrzałych taninach, ze słodko-pikantnym finiszem. Z kolei położony na wschód od  Luján de Cuyo subregion Maipu daje – obok sporej ilości przyzwoitych win z bonardy i tempranillo – świetne syrahy i cabernet sauvignon.

3.Crème de la crème Mendozy to Uco Valley, w której winnice położone są na rekordowych wysokościach od 900 do 1500 m n.p.m. Dzięki dobrodziejstwom chłodnych nocy powstające tu wina wyróżnia świeżość i charakterystyczny kwiatowy aromat zarówno w białych winach z chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), torrontésa czy sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...), jak i czerwonych: z malbeka i merlota. W niektórych siedliskach odnajduje się tu nieźle pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...).

4.Południowy kraniec Mendozy (35. równoleżnik) jest relatywnie chłodną, najbardziej płaską i najniżej położoną jej częścią. Powstaje tu wiele nieskomplikowanych win, ale na uwagę zasługują spore uprawy chenin blancfrancuska odmiana białych winogron, obecnie jedna z najbard... (...) oraz udane próby produkcji win musujących.

Mendoza w skrócie:
Powierzchnia winnic: 150 tys. km2
Wysokość winnic: 500–1700 m n.p.m.
Główne odmiany: torrontes, chardonay, malbec, merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...), cabernet sauvignon
Średnia opadów rocznych: 200–400 mm
Klimat: kontynentalno-półpustynny
Struktura produkcji: 32% wino białewino gronowe otrzymywane z białych odmian winogron i – zn... (...), 32% winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) białe

PATAGONIA
1.La Pampa to maleńki (1300 ha) subregion Patagonii rozciągający się nad kolejną życiodajną rzeką Colorado. Warto o nim wspomnieć przede wszystkim z uwagi na wyjątkowe położenie winnic w depresji sięgającej
40 metrów poniżej poziomu morza.

2.W Neuquén klimat jest wyraźnie chłodniejszy niż w położonych
na północ od Patagonii regionach winiarskich, co daje szansę
na zerwanie z malbekową rutyną. To tu wytwarza się doskonałe, owocowe i aromatyczne pinoty, a także zaskakująco smaczne merloty oraz nieco rustykalne, intrygujące wina z cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...).

3.Rio Negro ze swoją stuletnią historią uprawy winorośli kusi inwestorów możliwością zakupu starych, ponad pięćdziesięcioletnich winnic obsadzonych malbekiem. W otoczonej pustynnym krajobrazem dolinie rzeki Colorado, szczególnie w jej wschodniej części zwanej High Valley, powstają cenione wina czerwone.

Patagonia w skrócie:
Powierzchnia winnic: 4,7 tys. km2
Wysokość winnic: 240–350 m n.p.m.
Główne odmiany: chardonay, sauvignon blanc, sémilon, malbec, pinot noir, merlot, cabernet franc
Średnia opadów rocznych: 200 mm
Klimat: kontynentalny
Struktura produkcji: 10% wino białe, 90% wino czerwone

Fot. Archiwum

Warto wiedzieć
Dwa sąsiadujące regiony, a różnią się niczym bracia. Starszy jest większy i bogatszy, a młodszy, choć mniejszy, nie ustępuje mu ambicją i energią. I nie da się ukryć, że wiele ich łączy.

MENDOZA
Wysoko  
Winnice położone są na rekordowych wysokościach: od 700 m n.p.m do 1500 m n.p.m, choć zajmują raczej płaskie tereny. Dobowe wahania temperatur są tu naprawdę spore (średnio 14°C). Chłodne noce pomagają dojrzeć owocom we właściwym tempie, zachować świeżość i rozwinąć pełnię aromatu i smaku.

Bliskość równika
Mendoza to okolice 33 równoleżnika – duża liczba promieni ultrafioletowych w świetle słonecznym ma wpływ na ilość polifenoli w owocach i tym samym na wyższą jakość tanin oraz moc barwników. Żeby nie przesadzić z nasłonecznieniem gron, stosuje się ocieniające za pomocą liści uprawy pergolowe lub siatki… przeciwgradowe (letnie gradobicia to zmora tutejszych winiarzy), które też rzucają nieco cienia.

Deszcz, którego nie ma
W Mendozie pada bardzo rzadko. Roczna średnia opadów to od poniżej 200 mm na północy do ledwo 400 mm na południu regionu (w Bordeaux to ponad 900 mm!). Od zachodu wilgotne masy powietrza znad Pacyfiku zatrzymują ponad sześciotysięczne szczyty Andów, a od wschodu barierą jest rozległa, sucha pampa. Uprawa na dużą skalę jest tu możliwa dzięki nawadnianiu ziemi przez wodę spływającą z lodowców i zależne
od niej systemy irygacyjne.

PATAGONIA
Wiatry z zachodu, zimno z południa
Inaczej niż w Mendozie, wysokie góry mają niewielki wpływ na tutejszy klimat, a winnice uprawia się na mało spektakularnych wysokościach. Płaskie, rozległe pola narażone są przede wszystkim na bardzo silne wiatry z zachodu. Winogrona bronią się przed nimi, tworząc grubą skórkę, co w połączeniu z wciąż mocnym nasłonecznieniem sprawia, iż tutejsze wina czerwone są pięknie wybarwione i bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w prozdrowotne antocyjany. Zagrożeniem dla winnic bywają również przymrozki. Zbliżamy się do 40. równoleżnika, zatem w Patagonii bywa naprawdę zimno.

Wino z rzeki
Do lodowców daleko, a opady deszczu z trudem osiągają pułap 200 mm. Dlatego to dwie przecinające ten pustynny krajobraz z zachodu na wschód rzeki: Neuquén i Limay oraz ich „córka” – Río Negro dają tej suchej równinie nowe życie. Sto lat temu dzięki wybudowanym przez brytyjskich osadników kanałom okolice Río Negro zamieniły się w wielki owocowy sad, wtedy również posadzono tu pierwszą winoroślVitis vinifera... Od lat
90. XX wieku rzeka Neuquén i oparta o nią sieć kanałów odpowiadają za początek nowej ery argentyńskiego winiarstwa w Patagonii. Większość tutejszych winnic znajduje się w starych korytach rzek, co skutkuje aluwialnym (piasek, kamienie, osady kwarcowe) charakterem gleby.

Nowe w natarciu
W Patagonii nowe winnice powstają jak grzyby po deszczu – areał upraw zwiększył się od początku wieku o ponad 30% i wynosi dziś 3600 hektarów. Doskonałym przykładem jest rejon Neuquén powstały dzięki wizji jednego człowieka. Urugwajczyk Julio Viola, wyczuwając koniunkturę na wina z tego zakątka, zakupił w 1996 roku ziemię w okolicy San Patricio del Chañar, którą nawodnił, podzielił na siedem części i sprzedał, sobie zostawiając ponad 800 hektarów. Winiarnia otrzymała wiele mówiącą nazwę Bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. del Fin del Mundo, czyli „winiarnia na końcu świata”.

Organiczne z natury
Większość pleśni i grzybów nie ma w Mendozie i Patagonii szans na przeżycie. Jest sucho, słonecznie i bezdeszczowo, a gleba to piaszczysto-kamienista mieszanka z dodatkiem gliny – do tego wszystkiego mocno wieje. Stosuje się tu więc zdecydowanie mniej środków ochrony roślin.