meritage

Wojciech Gogoliński30.06.2015 15:01

(ang.) popularny, kalifornijski (i amerykański) termin winiarski oznaczający białe i czerwone wino kupażowane na wzór bordoski, a więc głównie z odmian cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot (rzadziej z dodatkiem innych czerwonych, bordoskich odmian) oraz – w przypadku win białych: sauvignon blanc, muscadelle i sèmillon.

Termin pochodzi od zbitki słów merit – wartość, zaleta oraz heritage – dziedzictwo, scheda. Funkcjonowało swobodnie niemal od początku amerykańskiego winiarstwa, ale w 1989 zostało oficjalnie zarejestrowane i opatentowane (powstało wtedy Meritage Association), a jednocześnie ustalono reguły jego używania. Autorem tego określenia był Neil Edgar, winiarski negocjant z Kalifornii.  Meritage musi być winem wytwarzanym z co najmniej dwóch odmian bordoskich (białych i czerwonych), gdzie żadna z odmian nie może występować w ilości większej niż 90 proc. kupażu, musi być najlepszym winem tego typu z danej winiarni (tylko jedno wino z wytwórni może używać określenia „meritage”), owoce muszą pochodzić z obszaru jednej z apelacji (AVA), zaś jego produkcja nie może przekraczać 25 tys. skrzynek rocznie.

Czas Wina nr 72

FB