merlot

    MerlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec... to jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych czerwonych odmian uprawianych na całym świecie. To podstawowy szczep prawobrzeżnego Bordeaux (m.in. słynnych apelacji Saint-Émilion i Pomerol) kupażowany z cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po...cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...).

    Znany od połowy XIX wieku. Dojrzewa wcześnie i daje wina od lekkich do bardzo ekstraktywnych, o średniej kwasowości, intensywnej barwie, ale aksamitne, soczyste i delikatne w smaku, szybko dojrzewające. Bardzo ceniony zarówno przy produkcji win odmianowych, jak i mieszanych. W tej drugiej roli służy głównie do „zmiękczenia” głównego składnika, najczęściej cabernet sauvignon (tzw. kupaż bordoski, w Kalifornii zwany meritage(ang.) popularny, kalifornijski (i amerykański) termin win... (...)). Niemal wszędzie udaje się dobrze, ale pełnię swoich możliwości pokazuje w cieplejszych rejonach, jednak nie nazbyt gorących.

    Inne nazwy: médoc noir, merlot noir, bigney, crabutet noir.

    Aromaty: wiśnie, czarna porzeczka, śliwki, czekolada, drewno cedrowe, z nutami mięty.

    Obszary upraw: Francja (prawobrzeżne Bordeaux, Bergerac (Południowy-Zachód), Włochy (Friuli, Veneto, Alto Adige), Szwajcaria (Ticino), Nowy Światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win..., Europa Środkowo-Wschodnia (Bułgaria, Węgry, Rumunia).