Najlepsze polskie cydry autorskie wg magazynu „Czas Wina”

Michał Bardel05.08.2017 12:21

Dlaczego dziennikarze winiarscy mają oceniać cydry? Czy ich werdykty nie będą nadmiernie naznaczone nieuniknionym wzorcem sensorycznym, jaki posiedli przez lata spędzone nad kieliszkami wina?

Czy nie wybiorą przede wszystkim tych, którym najbliżej – pod względem typu i charakteru – do białego wina właśnie, osobliwie do najlepszych białych win musujących?

Wszystkie te podejrzenia są jak najbardziej uzasadnione. W pełni pogodziliśmy się z myślą, że gdyby w naszej sali degustacyjnej posadzić znawców piwa, zupełnie inne cydry mogłyby trafić na podium (na przykład Chodorowa 2015). Każdy z kolejnych degustowanych przez nas cydrów rodził burzliwą dyskusję, po której wsłuchiwaliśmy się w głos cydrowniczych ekspertów, Tomasza Piotrowskiego i Bartosza Wilczyńskiego, tłumaczących nam pochodzenie i sens (lub bezsens) kolejnych smakowych i zapachowych niuansów. Nie mam jednak najmniejszej wątpliwości, że w ostatecznej ocenie smakowały nam bardziej te z cydrów, które w największym stopniu wpisywały się w nasze oczekiwania związane z najlepszymi winami musującymi. I niech tak będzie! Niechaj miłośnicy piwa ogłoszą swój konkurs, niech osobno oceniają ci, co poza cydrem świata już nie widzą, i ani piwny ani winny wzorzec z Sevres im nie ciąży. W końcu PT Czytelnicy „Czasu Wina” także na winach chowani, a z myślą o nich w pierwszej kolejności powstał pomysł, by redakcja wybrała najlepsze z cydrów.

Fot. Archiwum

Degustowaliśmy w ciemno, jako się rzekło, wyłącznie cydry wytworzone przez członków Stowarzyszenia Polskie Cydry Autorskie. Że zwyciężyły słodkie cydry lodowe, temu się dziwić specjalnie nie należy – podobnie jest z winami: to wielka sztuka dobrze zrównoważyć kwasowość z potężną dawką cukru, a efekty bywają piorunujące. Wśród pozostałych finalistów przeważają cydry wykonane w stylu, który roboczo nazwaliśmy sobie „szampańskim” (kruchość, elegancja, delikatność, uszczypliwość). Więcej kontrowersji, co oczywiste nie tylko w gronie winopijców, wzbudziły cydry daleko odbiegające strukturą aromatyczną od tej, do której przyzwyczaiły nas wina (daleko posunięta oksydacja, stajenka, kiszone ogórki, mokre sierści zwierzęce). Świadomi tego, że pewna część cydrowników taki styl uważa za najwłaściwszy, pozostaliśmy jednak przy swoim „winiarskim” stanowisku.
Tegoroczny konkurs traktujemy jako eksperyment i przygrywkę. Być może w roku 2018 zmierzymy się także z cydrami komercyjnymi – bardzo jestem ciekaw, jak wypadną podczas degustacji w ciemno.

7 najlepszych cydrów konkursu:
1. Cydr Lodowy, Chyliczki 2015 88,5 p.
2. Cydr Lodowy, Ignaców 2015  88,0 p.
3. Cydr Kronselka, Chyliczki 2015 87,5 p.
4. Cydr Stary Sad, Chyliczki 2015 87,0 p.
5. Cydr Czarny Ignac, Ignaców 2015 86,5 p.
6. Cydr Chodorowa, Chodorowa 2015 86,0 p.
7. Cydr Pink Lady, Smykan 85,0 p.

Czas Wina nr 87

Zdjęcia

Twój komentarz
FB