Nawarra (hiszp. Navarra)

Wojciech Gogoliński27.07.2015 19:30

Region winiarski w północno-wschodniej Hiszpanii, leżący w autonomicznej prowincji Navarra, na północny-wschód od regionu Rioja (część winnic tego regionu znajduje się na obszarze prowincji Nawarry) i na zachód od Katalonii.

Jego stolicą jest Pampeluna (Pamplona). Dzieli się na 5 okręgów: Baja Montaña, Ribera Alta, Ribera Baja, Tierra de Estella i Valdizarbe. Charakteryzuje się dość zróżnicowanym i w większości kontynentalnym klimatem, z niewielkimi wpływami morskimi oraz wapiennymi, piaszczystymi i niekiedy gliniastymi glebami. Winnice pod wina jakościowe zajmują tu powierzchnię około 11,5 tys. ha i 95% z nich to wina czerwone i różowe.

Fot. shutterstock.com / Pedro RufoWinorośl uprawiano na obszarze Nawarry już w czasach rzymskich, ale faktycznych początków tej działalności należy szukać znacznie wcześniej. Uprawy utrzymały się nawet w czasach podbojów arabskich, bowiem Nawarra nigdy całkowicie nie uległa najazdowi. Podobnie jak Rioja, Nawarra bardzo skorzystała z faktu, iż znajduje się na jednym ze szlaków pątniczych do Santiago de Compostela. Jeszcze w XI wieku Królestwo Nawarry było tak potężne, że w jego skład wchodziła sąsiednia Rioja i… dalekie Bordeaux.

W XIV wieku winiarstwo rozwinęło się tak gwałtownie i na taką skalę, że wprowadzono restrykcje na uprawę winorośli, aby zabezpieczyć odpowiednią ilość ziemi pod uprawę zbóż, by wyżywić tutejszych mieszkańców.

Tradycyjnie Nawarra kojarzy się z najlepszym hiszpańskim winem różowym z odmiany garnacha. Szczep ten jest najbardziej tradycyjną lokalną odmianą i jeszcze długo taką pozostanie, mimo intensywnych i dobrze rokujących nasadzeń tempranillo oraz odmian międzynarodowych. Od kilku dekad winiarstwo Nawarry – dzięki jasnemu, mądremu i przemyślanemu planowi gospodarczemu – przeżywa ciągły rozkwit, śmiało konkurując z sąsiednią Rioją i Katalonią.

Czas Wina nr 73

FB