nebbiolo (chiavennasca, spanna)

Wojciech Gogoliński05.04.2011 12:10

odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w Piemoncie i Lombardii.

CHARAKTERYSTYKA. Daje bardzo ekstraktywne, trwałe (zaliczane do najbardziej długowiecznych na świecie) i mocne wina. Bardzo taniczne, niemal ostre i dobrze kwasowe. Z wiekiem dojrzewają, stając się aksamitne, ale nie tracąc jednocześnie swojej pełności. W niezwykle złożonym zapachu z czasem oprócz aromatów owocowych pojawiają się nutki fiołków i róży.
Grube, pełne tanin i barwników skórki jagód pozwalają im przetrzymać mglisty, wilgotny klimat październikowego Piemontu, kiedy zbiera się tę odmianę. Właściwości klimatyczne sprawiają jednak, że uprawy ograniczają się do kilku obszarów Piemontu. To odmiana bardzo kapryśna, czasami porównywalna w tym względzie do pinot noir.

Ma opinię niemal endemicznej – ciężko udaje się na innych obszarach winiarskich, choć próbuje się ją sadzić od Austrii po Kalifornię. Nazwa „nebbiolo” pochodzi od włoskiego nebbia – mgła, ponieważ owoce dojrzewają późno i ich zbiór dokonywany jest często przy jesiennej mglistej pogodzie. Pierwsze zapiski o jej uprawie pochodzą z XIV wieku.

Fot. W. Gogoliński

Czas Wina nr 50

FB