Noble, Ann C.

Wojciech Gogoliński27.07.2015 19:25

(ur. 1935) emerytowana enolog kalifornijskiego uniwersytetu w Davis, specjalistka od spraw chemii, sensoryki i degustacji wina.

Wykładała (i czasami nadal to czyni) na wielu uniwersytetach na świecie, laureatka wielu nagród, nagrodzona kilkoma doktoratami honoris causa w różnych krajach. Jurorka międzynarodowych konkursów winiarskich. W powszechnej opinii branży winiarskiej zapamiętana zostanie jednak jako twórczyni powstałego w 1984 r. słynnego „koła zapachów” (Aroma Wheel), które zrewolucjonizowało i uporządkowało podejście do obiektywnej oceny zapachowej wina i jest używane do dziś na całym świecie. Sukces „koła” polegał na tym, iż autorka podzieliła wszelkie zapachy na  większe grupy (jest ich dwanaście), po czym przeszła do szczegółów. Łatwiej jest nam bowiem określić, czy dany zapach jest aromatem kwiatowym, owocowym czy też korzennym, niż od razu znaleźć właściwy odnośnik w otaczającym nas świecie. Jeśli to osiągniemy, dużo łatwiej będzie się nam skupić na dalszych szczegółach. „Koło zapachów” – za zgodą autorki (lub i bez niej) – było wielokrotnie modyfikowane pod kątem dopasowania ich do konkretnej odmiany, danego regionu czy kraju. Oryginał pozostaje jednak niezastąpiony, zwłaszcza dla adeptów sztuki degustacji.

Czas Wina nr 73

FB