O’Shea (Maurice George O’Shea)

Wojciech Gogoliński07.09.2015 10:32

(1897–1956) enolog, winiarz, współtwórca potęgi australijskiego winiarstwa, pierwszy „pływający” winemaker na świecie. Urodził się w Sydney, pochodził z rodziny irlandzko-francuskiej. Jego ojciec handlował winem i trunkami.

Fot. Wojciech GogolińskiPo skończeniu szkoły średniej rodzice wysłali go na studia do Montpellier, by nauczył się francuskiego, lecz dla O’Shea znacznie ważniejsze stało się wino i nauka o nim. Studiował chemię i agronomię, po skończeniu których natychmiast dostał propozycję pracy w USA i Francji, ale po długim namyśle i stażach ostatecznie wybrał Australię. Na bazie małej rodzinnej winiarni w Pokolbin (Hunter Valley) założył jedną z najlepszych, istniejących do dziś wytwórni Mount Pleasant. Ale wiodło mu się średnio – w latach 1927–1939 regularnie co drugi rok zbiory niszczył mu grad. W dodatku Australijczycy ciągle woleli ciężkie piwo oraz miejscowe sherry i porto niż jego eleganckie wytrawne wina. W 1932 roku odsprzedał połowę udziałów, a dziesięć lat później pozostałą część firmie McWilliam’s, pozostając w niej menedżerem i winemakerem. Zaczął doradzać innym winiarniom, został ekspertem od zakupu owoców dla wielu wytwórni. Jako pierwszy zaczął na antypodach robić wina odmianowe oraz używać numerów zbiorników, z których pochodziły różne ich partie (słynne „bin”). Był też świetnym znawcą kuchni i doradcą wielu restauratorów w Sydney. Tam też zmarł i został pochowany na katolickim cmentarzu. Zainspirował wielu następców.

Czas Wina nr 74

FB