Pape-Clément (Château Pape-Clément)

Wojciech Gogoliński03.01.2010 12:00

czerwone i białe wino francuskie AOC (Pessac-Léognan, do roku 1978 Graves) z regionu Bordeaux, produkowane w okręgu Graves w gminie Pessac.

Klasa – Cru Classé de Graves. Powierzchnia winnic – 32,5 ha, z czego 30 ha przypada na czerwone odmiany winogron. Uprawiane szczepy: cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, sémillon i muscadelle. Produkcja roczna: 130 tys. butelek, w tym 120 tys. butelek wina czerwonego. Winiarnia należy obecnie do rodziny Montagne, właścicieli Château Fombrauge.

Fot. EasyrabZałożona około 1220 roku winnica jest uważana za najstarszą w Bordeaux. Pod koniec XIII wieku była własnością arcybiskupa Bordeaux Bertranda de Got, który w 1305 roku został papieżem Klemensem V. W 1309 – z uwagi na niepokoje w Rzymie – osiadł on w Awinionie, rozpoczynając w okolicach miasta budowę rezydencji (Châteauneuf-du-Pape) oraz uprawę winnej latorośli. Po wybuchu rewolucji posiadłość została skonfiskowana i w 1791 roku sprzedana w prywatne ręce. Kupcem został Charles Peixotto, bankier z Bordeaux.

W następnych latach posiadłość wielokrotnie zmieniała właścicieli, z których najbardziej zasłużył się Jean-Baptiste Clerk. To on wprowadził tu odmianę cabernet franc – dziś już nieuprawianą w tutejszej winnicy. W 1937 roku burza gradowa całkowicie zdewastowała posiadłość. Dwa lata później nabył ją Paul Montagne, inżynier agronom, który zajął się jej odbudową. Dziś posiadłość należy do jego potomków.

FB