petit-chablis

Wojciech Gogoliński14.01.2011 22:27

białe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane z winogron odmiany chardonnay (zwanej lokalnie beaunois), z ewentualnym dodatkiem odmiany pinot blanc, uprawianych na powierzchni około 300 ha (faktycznie 210 ha) w podokręgu Chablisien w okręgu Yonne.

Moc minimalna – 9,5%. Leżakowanie – krótko, najwyżej 2–3 lata. Barwa jasna, słomkowa z – często – zielonkawym ocieniem. Delikatny, świeży, choć niebyt intensywny aromat. Wytrawne, lekkie, ale często ostre i zbytnio kwasowe. Wydajność maksymalna – 50 hl/ha. Produkcja roczna – około 27,6 tys. hl (około 10 proc. produkcji wszystkich win chablis). AOC – od 5.01.1944.

CHARAKTERYSTYKA. Wino to przez lata (jeszcze do niedawna) było sprzedawane luzem i konsumowane w karafkach. Dopiero od niedawna jest butelkowane. Zdaniem niektórych (złośliwych) określenie „petit” dokładnie określa charakter tego typu chablis, produkowanego często z niezbyt dojrzałych winogron. Inni (nieliczni) uważają wszakże, że jest ono ofiarą swojej niezbyt trafnej nazwy. Fatalna nazwa jest także przedmiotem ciągłej walki lokalnych winiarzy o jej zmianę na hautes côtes de chablis.

FB