Pétrus (Château Pétrus)

Wojciech Gogoliński06.10.2011 12:10

posiadłość i czerwone wino francuskie AOC (Pomerol) z regionu Bordeaux produkowane z winogron odmian merlot (niemal 95%) i cabernet franc (ok. 5%) w okręgu i gminie Pomerol. Należy w połowie do rodziny Loubat i w połowie do rodziny Moueix. Produkcja roczna: ok. 3,5–4 tys. skrzynek.

Fot. JolisoleilNajwiększe i najsłynniejsze wino z Pomerolu, a także najdroższe wino z całego Bordeaux i – co za tym idzie – świata. Fermentację, jako w jedynej chyba firmie w Bordeaux, prowadzi się w betonowych zbiornikach.
Posiadłość została nabyta częściowo w 1925 roku przez panią Loubat, żonę właściciela Hotelu Loubat w sąsiednim Libourne.

Wina z Château Pétrus zostały dostrzeżone na rynkach międzynarodowych dość wcześnie. Zdobyły wiele nagród. Wielką rolę w ich promocji odegrał Jean-Pierre Moueix, handlarz winem (négociant) z Libourne, który od 1945 zajmował się całkowitą sprzedażą wina z Château Pétrus i kreowaniem jego wizerunku. Po śmierci pani Loubat w 1961 roku Moueix, właściciel kilku innych châteaux w Pomerol, odkupił połowę udziałów rodziny Loubat.

Czas Wina nr 52

FB