pinotage

Wojciech Gogoliński08.07.2011 19:04

południowoafrykańska odmiana czerwonych winogron, krzyżówka odmian cinsault (zwanego w RPA hermitage) i pinot noir – stąd nazwa: pino-tage). Uważana za jedyną udaną afrykańską krzyżówkę winorośli.

Krzyżówka powstała w 1925 roku i jest owocem wieloletniej pracy enologa prof. Abrahama Izaaka Perolda pracującego w firmie KWV w Stellenbosch. Pierwsze butelkowane wino z tej odmiany pojawiło się na rynku w 1961 (rocznik 1959) w firmie Stellenbosch Farmers’ Winery – wcześniej wyrabiano z niej wina stołowe, sprzedawane luzem, lub destylowano je na wianiaki.
Daje wina od lekkich po średnioekstraktywne, dość intensywnie zabarwione, nadające się do picia szybciej niż np. cabernet sauvignon. W zapachu pinotage dominują aromaty owocowe (truskawki, maliny, wiśnie, banany i papaja) oraz korzenne (goździki).

FB