Podróż karnawałowo-kulinarna

 

Uwielbiam spacerować Ramblą w Barcelonie, gdzie modernistyczne wizje katalońskich architektów cieszą oko, a finezyjna, ekscentryczna kuchnia wabi smakiem i aromatem. Ale w tej części Półwyspu Iberyjskiego przede wszystkim urzeka katalońska odpowiedź na francuskiego szampana.

 

Cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...) Extremarium Mont Marçal Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) Reserva – radosna, świeża, cudownie musująca, pełna owocowych i kwiatowych aromatów jest jak powiew lata. Idealna jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...). Ale czym byłby winny wieczór bez odpowiedniej kompanii – przyjaciół i przekąsek. Zatem tanecznym krokiem szykuję menu na wieczór. Gravlax w towarzystwie salsy z mango. Słodko, pikantnie, orzeźwiająco.

Fot. Anna NowakowskaA to tylko przystawka mająca rozbudzić apetyt, połaskotać podniebienie, wstęp do właściwej gry.
Ruszamy dalej, bo kto powiedział, że w jeden wieczór nie odwiedzimy kolejnego kraju. Tym razem moje smaki powędrowały do kraju Afrodyty, Ateny i Zeusa. Zawsze wspomnienia z wakacji utrwalają się w smakach, które chce się w nieskończoność odtwarzać w kuchni. „Drunken pork stew in red wine” – spróbowałam i przepadłam. Genialne w swojej prostocie danie, miękkie, soczyste mięso, zatopione w aromatycznym, winnym sosie. Uwielbiam łączyć potrawy z winem, zwłaszcza gdy w ręce wpadnie mi taka perełka jak Gamla Syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... z regionu Galilea, z winnicy Golan Heights Winery. Mój ulubiony, zadziorny syrah, w którym przenikają się aromaty jeżyn, dymu, palonej kawy i gorzkiej czekolady. Intensywny zapach i smak, który na długo pozostaje w ustach. Wina dojrzewające w dębowych beczkach nadają mięsu charakterystyczny i wykwintny smak, a zapach przyprawia o zawrót głowy.


Fot. Anna NowakowskaGravlax

2 podobnej wielkości kawałki łososia ze skórą
3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
po 2 łyżki białego i brązowego cukru
1 łyżka ziaren pieprzu
100 ml wódki
sok z jednej cytryny

Łososia układamy w półmisku skórką do góry, zalewamy wódką z sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy, osuszamy i układamy rybę na dwóch deseczkach. Mieszamy sól, cukier, zgnieciony w moździerzu pieprz. Mieszankę nakładamy na obydwa kawałki łososia, na to pęczek koperku i składamy jak kanapkę. Dociskamy z obydwu stron deseczkami, owijamy mocno folią spożywczą. Na węższych brzegach robimy niewielkie dziurki w folii, układamy w pojemniku pod kątem ok. 45 stopni i odstawiamy do lodówki na minimum
3 doby. Dwa razy dziennie odwracamy nasz łososiowy egzemplarz. Po 3 dniach rybę wyjmujemy, odpakowujemy, oczyszczamy z suchej zaprawy i kroimy pod skosem na cieniutkie plasterki. Tak marynowany łosoś idealnie sprawdza się jako samodzielna przekąska z sosem winno-musztardowym, jako składnik kanapek, ale również różnego rodzaju sałatek.

Salsa z mango na sałacie

Mango kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, czerwoną papryczkę chilli pozbawiamy pestek i również drobno kroimy, dodajemy ziarenka z owocu granatu, pokrojoną kolendrę. W kubku mieszamy 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę musztardy miodowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę cukru, soli oraz zgniecione w moździerzu ziarna pieprzu. Sos dodajemy do salsy i delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy kolorowy miks sałat – karbowaną, strzępiastą i rzymską – następnie układamy na nich salsę z mango, wieńczymy podprażonym słonecznikiem. Obok kładziemy pokrojonego w cienkie plasterki łososia.

Pijany gulasz wieprzowy w czerwonym winie

1 kg mięsa wieprzowego z szynki
cebula
4 ząbki czosnku
po 2 łyżki suszonego i świeżego oregano
łyżka ostrej musztardy
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli morskiej
200 ml czerwonego wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina

Fot. Anna NowakowskaMięso kroimy w kawałki, dodajemy musztardę, sól i pieprz, odstawiamy do lodówki na 1–2 godziny. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i na dużym ogniu, cięgle mieszając, smażymy je do uzyskania złocistego koloru. Mięso odsuwamy na boki, a na środek patelni wrzucamy pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem, a na rozgrzaną patelnię wlewamy winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) i deglasujemy. Zawartość patelni wlewamy do garnka, dodajemy suszone oregano i dusimy na małym ogniu ok. 3 godzin, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy świeże listki oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mięsa proponuję chlebek pita, który przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Idealnie nadaje się do zanurzania w winnym sosie.
A później…
Smakuj, rozkoszuj się, oblizuj, mlaskaj, mrucz z zachwytu… Wszystko dozwolone i wybaczone… Wszak karnawał jest tylko raz w roku.

Anna Nowakowska
Blog: projektzycie.bloog.pl