Polskość po amerykańsku

Kuchnia babć powraca w wielkim stylu, a pozycja Przepisy z mojego ogrodu z pewnością pomaga ją popularyzować w ciekawy sposób. To książka o tym, czym kuchnia polska zachwyciła dwie Amerykanki.

Nie jest to jednak podręcznik sztuki kulinarnej, ale własne impresje autorek, z subiektywnym wyborem smaków i aromatów polskiej prowincji. Anna Applebaum-Sikorska wraz z mężem i dziećmi zamieszkała w XIX-wiecznym dworku i z pasją zaczęła uprawiać warzywny ogród, na początku w czasach PRL-u z czystej konieczności. To, co urośnie w ogrodzie, jest podstawą jej kuchni. Menu w jej domu jest na wskroś polskie, gdy podejmuje przyjaciół i oficjalnych gości. Natomiast jej przyjaciółka Danielle Crittenden po przeciwnej stronie Atlantyku, zauroczona polskimi smakami podczas jednej z wizyt w Polsce, zaczęła przyrządzać potrawy w swojej amerykańskiej kuchni, realizując kolejne przepisy przysyłane przez Annę. W ten sposób panie nawzajem umacniały w sobie ciepłe uczucia dla tradycyjnych polskich przysmaków.

Okazuje się – jak zauważa Anna Applebaum-Sikorska – że tradycyjna kuchnia polska wraca do łask; ludzie znów ją cenią, wyciągają przepisy z domowego lamusa, często zmieniając je tak, żeby potrawy były lżejsze, mniej tłuste lub mniej słone. Dzięki tej książce poznajemy  inne oblicze żony ministra Radosława Sikorskiego – już nie pisarki, felietonistki „The Washington Post” i laureatki Nagrody Pulitzera, lecz kobiety zafascynowanej kulinariami, gotowaniem, pielęgnowaniem ogrodu i obdarzaniem najbliższych potrawami, które nie tylko są smaczne i polskie, ale i zdrowe, bo swojskie.

To pozycja napisana emocjonalnym językiem. To nie chłodny zbiór przepisów, ale osobista opowieść o każdej z potraw, ciekawa, często ważna, czasem zabawna, z wplecionymi w nią komentarzami autorek. I jeszcze to wrażenie, gdy czyta się tę książkę, że przygotowanie przyjęcia albo świątecznego posiłku to naprawdę bułka z masłem… Bo autorki nie podają stricte tradycyjnych przepisów, lecz z finezją i fantazją modyfikują je, dodając nowe składniki i czerpiąc to, co najlepsze z kuchni świata. Takie twórcze podejście gwarantuje, że polskie dania zyskują na smaku, a także lekkości, co w dobie wszędobylskich diet i bycia fit jest kolejnym atutem tej książki!

Przepisy z mojego ogrodu
Anna Applebaum-Sikorska, Danielle Crittenden
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2011
Cena: 49 zł