prosecco di conegliano-valdobiadene (prosecco di conegliano e valdobbiadene)

Wojciech Gogoliński18.01.2011 10:50

białe włoskie wino musujące DOCG z regionu Veneto, produkowane z winogron odmiany prosecco, z możliwym dodatkiem (maks. do 15%) odmian verdiso, perera i bianchetta, uprawianych na przedalpejskich wzgórzach na obszarze 15 gmin pomiędzy miasteczkami Valdobbiadene (stolica apelacji) i Conegliano w prowincji Treviso, 50 km na północ od Wenecji.

Powierzchnia upraw to nieco mniej niż 5 tys. ha. Dodatkowo na zboczach w pobliżu Valdobbiadene (100 ha) zwanych Cartizze produkuje się wino z dodatkowym określeniem „superiore di cartizze”, które uważa się za najlepsze. Niemal wszystkie wina musujące są wytwarzane metodą zbiornikową; metoda tradycyjna to absolutny wyjątek. Wino produkuje się w trzech podstawowych wersjach: dry (zaw. cukru 20–35g/l), extra dry (12–20g/l) i brut (do 15 g/l). Bardzo rzadko prosecco wytwarza się w wersji perlistej (frizzante) i cichej. Określenie „prosecco” pochodzi od miasteczka Prosecco pod Triestem, którego nazwa wzięła sie od słoweńskiego „prošek”. Inni wywodzą określenie „prosecco” od słowa „pro-secco” nazywającego wino wyrabiane w kierunku wytrawnym, ale nie do końca. Chyba żadne z włoskich win w ostatnich kilku latach nie zyskało takiej popularności, jak prosecco. Kiedyś uważane za napój codzienny, dziś trafia na stoły elity i jest tam bardzo dobrze widziane. Do dobrego tonu należy podać takie wino, zamiast szampana, jako aperitif na wielkich balach i przyjęciach. Prosecco jako aperitif podawano podczas balu inaugurującego prezydencję Baracka Obamy. Rocznie produkuje się ok. 60 mln butelek. W roku 2009 – po długiej batalii producentów – wino uzyskało status DOCG.

FB