przechowywanie wina

Wojciech Gogoliński14.10.2015 12:27

sposób przetrzymywania zabutelkowanego wina. Ma zasadniczy wpływ na jego jakość i długowieczność. Wino przechowywane w nadmiernie wysokiej i zmiennej temperaturze, w zbyt suchym pomieszczeniu bądź też wystawione na silne działanie światła może zestarzeć się kilkakrotnie szybciej lub w ogóle nie dojrzeć, ulegając wcześniejszemu zepsuciu.

Butelki najlepiej trzymać w miarę stałej temperaturze 8–18°C (choć za idealne uważa się 11–13°C). Wino przechowywane w wyższej temperaturze szybciej dojrzewa, tracąc jednak przy tym sporo walorów aromatycznych i łatwo się psuje. Dopuszczalne jest naturalne, powolne ochładzanie się i ocieplanie piwnicy w cyklu rocznym, nawet z różnicą 5–7°C miedzy latem i zimą. Groźne są natomiast szybkie i częste zmiany temperatury, które powodują duże zmiany ciśnienia i zasysanie powietrza do wnętrza butelek. Wówczas korek staje się nieszczelny, wino może przeciekać, a do wnętrza flaszki dostają się niepożądane mikroorganizmy. Podobny efekt powoduje wysychania korka, jeśli wino jest przetrzymywane w zbyt suchym pomieszczeniu (idealna wilgotność powietrza to 70–90%). Natomiast nadmiar wilgoci może powodować pleśnienie korków i odklejanie się etykiet. Winu szkodzi również zbyt ostre i długotrwałe światło, co powoduje skutki podobne do nadmiaru tlenu, tzw. fotooksydację.

Czas Wina nr 75

FB