Przygoda ze zdrową kuchnią

Dorota Romanowska03.08.2017 10:14

Dobrze jest być w formie i czuć się dobrze samemu ze sobą.

By móc się cieszyć takim stanem, należy prowadzić właściwy tryb życia, a zatem ćwiczyć, zarówno ciało jak i umysł (niestety, ale o tym ostatnim wielu zafiksowanych na byciu fit zapomina), wysypiać się (w miarę możliwości naturalnie), właściwie się odżywiać oraz sensownie odpoczywać (może niekoniecznie z paczką chipsów ziemniaczanych pod ręką przed ekranem telewizora).

Ponieważ zdecydowana większość z nas chciałaby także, bez względu na wiek, nieźle wyglądać, na księgarskich półkach oraz w internecie aż roi się od porad, jak osiągnąć ten upragniony stan. Pięknie wydane, pełne kolorowych fotografii poradniki przyciągają wzrok, to fakt. Jednak nierzadko zdarza się, że już po ich pobieżnym przekartkowaniu zachwyt potencjalnego nabywcy z lekka maleje, gdy do niego dotrze, że elementem mamiącym jest głównie bogata szata graficzna, zaś merytoryka wyraźnie kuleje. Do tego wiek autorów-ekspertów w większości przypadków oscyluje w okolicach 30, co sprawia, że nie do końca da się sprawdzić, czy zawarte w danej książce rady działają na dłuższą metę.

W tej konkurencji w cuglach wygrywa książka Marioli Bojarskiej-Ferenc Życie ma smak. Podobnie jak i inne pozycje również prezentuje się znakomicie – w twardej okładce, obficie ilustrowana pięknymi, kolorowymi zdjęciami, a co najważniejsze – jest niepozbawiona treści. Do tego autorka swoim prowadzonym od lat nader aktywnym trybem życia i godną pozazdroszczenia figurą w dojrzałym wieku dowodzi, że stosowane przez nią praktyki żywieniowe mają sens i dają zadowalające efekty. Jej książka stanowi nie tylko zbiór sporej ilości różnorodnych przepisów na pomysłowe i – co najważniejsze – zdrowe śniadania, obiady i kolacje, ale zawiera także osobny rozdział poświęcony diecie dla aktywnych czy tak popularnym obecnie superfoods, w którym wyjaśnia na czym polega ich specyfika. Rozprawia się z kwestią zatrzymywania wody w organizmie, podpowiada, które z rodzimych olejów warto wykorzystywać w codziennej diecie i wyjaśnia dlaczego. W jednym z rozdziałów podnosi kwestię diety bezglutenowej i zasadność jej stosowania w przypadku osób niedotkniętych celiakią. Całość gęsto przetykana jest profesjonalnymi komentarzami specjalistów w dziedzinie dietetyki, co sprawia, że dla osób zainteresowanych właściwym odżywianiem i utrzymaniem formy książka stanowi atrakcyjnie podany zbiór fachowych oraz inspirujących rad, które przyswaja się nie tylko bez bólu, ale i z dużą przyjemnością.     


Życie ma smak
Mariola Bojarska-Ferenc             
Edipresse Polska SA            
Warszawa, 2016
Cena: 49,90 zł


Zdjęcia

Twój komentarz
FB