Różne oblicza wody

Justyna Abdank-Kozubska07.08.2017 09:51

Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Dla naszego zdrowia winniśmy pić jej dziennie minimum dwa i pół litra. Jednak nie każdy lubi pić wodę ot tak, solo.

Dlatego z dużym zainteresowaniem sięgnęłam po książkę Zdrowe wody, w której znalazło się ponad 60 przepisów na oryginalne połączenia wody z zaskakującymi składnikami. Owoce, warzywa i przyprawy sprawią, że zwykły kubek z wodą przestanie być zbędnym przedmiotem na biurku, a stanie się smaczną, chętnie popijaną przyjemnością. Podział na rozdziały wedle pór roku ułatwia odnalezienie propozycji zgodnej z naszymi potrzebami. Do wyboru są wody oczyszczające, nawilżające, odprężające, uodparniające czy zwiększające energię, zarówno w wersji zimnej, jak i w postaci ciepłego naparu. Jednak najciekawsze są same kombinacje smakowe, które mogą zadziwiać. Czerwona kapusta, rozmaryn i pomarańcza czy kawa, grejpfrut, limonka i mięta zmieszane z zimną wodą bardzo mnie zaintrygowały i zaskoczyły in plus. Równie ciekawe okazały się mieszanki z owocami tropikalnymi czy świeżymi ziołami. Nie sądziłam też, że po dodaniu soli do wody zmieszanej z sokiem owocowym powstaje izotonik, doskonały dla osób uprawiających sport.

Książka Zdrowe wody to nie tylko zbiór ciekawych receptur na wody smakowe, ale i dawka wiedzy o walorach odżywczych wybranych owoców i warzyw. Dzięki konkretnym przepisom i urokliwym zdjęciom, kartkując tę pozycję, na pewno nasze pragnienie na wodę wzrośnie.

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki
Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska

Wydawnictwo Zwierciadło 2017
Cena: 39,90 zł

Czas Wina nr 88

Zdjęcia

Twój komentarz
FB