Różnorodność pod lupą

W przypadku kraju tak rozległego jak Hiszpania, zróżnicowana kuchnia nie jest niczym  niezwykłym.

Wydaje się logiczne, że zupełnie inne tradycje kulinarne panują na północy kraju na obszarach położonych nad Atlantykiem, gdzie prym wiodą świeże owoce morza najczęściej popijane znakomitym, rześkim albariñoAlbariño jest odmianą iberyjską, uważaną za szczep auto..., a zupełnie inne charakteryzują gorący latem i smagany przenikliwym wiatrem zimą interior czy wybrzeże Morza Śródziemnego.  Kuchnia każdego z regionów bazuje na najbardziej charakterystycznych, lokalnych produktach i chwała jej za to, gdyż dzięki temu może poszczycić się całkiem sporym bogactwem. Oczywiście są też elementy wspólne, spajające nawet najbardziej odległe terytoria, takie jak oliwa z oliwek – najważniejszy składnik i podstawa niemal wszystkich hiszpańskich dań. Bez niej nie sposób się obejść. Julie Schwob w swej książce Pyszna Hiszpania zawierającej pięćdziesiąt przepisów na najbardziej charakterystyczne iberyjskie dania, już na samym początku pokrótce charakteryzuje różne rodzaje oliwy powstałe z poszczególnych odmian uzmysławiając czytelnikowi istniejące między nimi czasami bardzo wyraźne różnice. Do grupy podstawowych produktów, bez których nie sposób stworzyć prawdziwie hiszpańskich dań, zalicza również charakterystyczną suszoną szynkę, wyjaśniając przy okazji różnicę pomiędzy jamón serrano i ibérico oraz podając różne warianty tej ostatniej. Potem przychodzi kolej na kilka rodzajów papryki, obowiązkowe sosy, słynną sangrię i horchatę. Po tym krótkim wstępie autorka przybliża poszczególne krainy historyczne wraz z ich najbardziej rozpoznawalnymi daniami. Zarówno każdy rozdział jak i danie opatrzone zostały zwięzłymi wstępami, stanowiącymi doskonałe wprowadzenie do przedstawianych poniżej potraw. Wiele z nich, szczególnie nieskomplikowane tapas, sałatki czy zupy na zimno (wśród nich uwagę zwraca biała wersja gazpacho z okolic Malagi) aż proszą się do praktycznego wykorzystania wciąż jeszcze letnią porą.

Pyszna Hiszpania
Julie Schwob    
Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.   
Warszawa 2015
Cena: 34,99 zł