Różowa rewolucja nadchodzi

Justyna Korn-Suchocka07.08.2017 09:41

Drżyjcie konserwatyści, ultrasi i kreacjoniści: podobno już od połowy tego stulecia tzw. biały człowiek przestanie odgrywać dominującą rolę w świecie.

Równolegle, w zakamarkach winiarni swoich dni dożywa podział na jasne niczym woda wina białe i krwiste wina czerwone. Nadchodzi różowo-pomarańczowa rewolucja.

Rosé All Day autorstwa amerykańskiej dziennikarki winiarskiej Katherine Cole nie pozostawia co do tego złudzeń – róż to przyszłość winnego świata. W pełnej humoru i błyskotliwych dygresji książce śledzi ona historię i opisuje dzień dzisiejszy win o nieoczywistych kolorach. Autorka nie skupia się bowiem jedynie na znanych nam dobrze pudrowo-landrynkowych odcieniach. Udowadnia, że historia wina startowała w kolorach mniej mainstreamowych: od szarego, przez pomarańczowy, po bursztynowy brąz – wina produkowane współcześnie według antycznych receptur w kieliszku przypominają raczej rozwodnioną coca-colę. Warto też pamiętać, że 90% średniowiecznych win bordoskich było efektem wspólnej fermentacji czerwonych i białych odmian. Odwrót jasnych odcieni czerwonych win rozpoczął się w XIX wieku i, z niewielką przerwą na powojenny sukces portugalskich półsłodkich Mateusów i nieco późniejszych White Zinów z Kalifornii, trwał do początku XXI wieku, kiedy to zmiany kulturowe, a także ekspansja orientalnych kuchni zwróciły reflektory na butelki we wszelkich odcieniach różu.

Prócz rozważań historyczno-socjologicznych nie brakuje w książce przystępnie skreślonych informacji praktycznych: jak powstaje rosé, jakie aromaty i smaki najczęściej oferuje, jak je podawać, czy bywa beczkowane i – najważniejsze dla winomanów – gdzie powstają najlepsze wina różowe. Ta część rozpoczyna się od wielkich francuskich graczy: Prowansji, Doliny Rodanu z Tavel i Luberon oraz Langwedocji. Dalej autorka opisuje całe spływające różem Śródziemnomorze: Włochy (negroamaro), Hiszpanię (Nawarra), Portugalię oraz pozostałe regiony Europy i Nowego Świata. Co ciekawe, nasi sąsiedzi Węgrzy i Słoweńcy znaleźli się w rozdziale: „Egzotyczne rosé od Korsyki do Afryki”, ale chwała dzielnej Katherine, że do Goriški Brdy czy Villányi w ogóle dotarła.

Książka zaopatrzona została w mapy, wykresy i piktogramy ułatwiające odnalezienie się w gąszczu informacji. Staranna edycja i spora bibliografia zachęcająca do dalszej eksploracji świata różowego wina to dodatkowe atuty tej nie tylko ładnie wyglądającej, ale i bardzo treściwej książki. Lektura obowiązkowa nie tylko dla różomaniaków.

Rosé All Day. The Essential Guide to Your New Favorite Wine
Katherine Cole
Abrams Image, New York 2017
Cena: 16,27 $ (amazon.com)

Czas Wina nr 88

Zdjęcia

FB