Różowa rewolucja nadchodzi

Justyna Korn-Suchocka07.08.2017 09:41

Drżyjcie konserwatyści, ultrasi i kreacjoniści: podobno już od połowy tego stulecia tzw. biały człowiek przestanie odgrywać dominującą rolę w świecie.

Równolegle, w zakamarkach winiarni swoich dni dożywa podział na jasne niczym woda wina białe i krwiste wina czerwone. Nadchodzi różowo-pomarańczowa rewolucja.

Rosé All Day autorstwa amerykańskiej dziennikarki winiarskiej Katherine Cole nie pozostawia co do tego złudzeń – róż to przyszłość winnego świata. W pełnej humoru i błyskotliwych dygresji książce śledzi ona historię i opisuje dzień dzisiejszy win o nieoczywistych kolorach. Autorka nie skupia się bowiem jedynie na znanych nam dobrze pudrowo-landrynkowych odcieniach. Udowadnia, że historia wina startowała w kolorach mniej mainstreamowych: od szarego, przez pomarańczowy, po bursztynowy brąz – wina produkowane współcześnie według antycznych receptur w kieliszku przypominają raczej rozwodnioną coca-colę. Warto też pamiętać, że 90% średniowiecznych win bordoskich było efektem wspólnej fermentacji czerwonych i białych odmian. Odwrót jasnych odcieni czerwonych win rozpoczął się w XIX wieku i, z niewielką przerwą na powojenny sukces portugalskich półsłodkich Mateusów i nieco późniejszych White Zinów z Kalifornii, trwał do początku XXI wieku, kiedy to zmiany kulturowe, a także ekspansja orientalnych kuchni zwróciły reflektory na butelki we wszelkich odcieniach różu.

Prócz rozważań historyczno-socjologicznych nie brakuje w książce przystępnie skreślonych informacji praktycznych: jak powstaje rosé, jakie aromaty i smaki najczęściej oferuje, jak je podawać, czy bywa beczkowane i – najważniejsze dla winomanów – gdzie powstają najlepsze wina różowe. Ta część rozpoczyna się od wielkich francuskich graczy: Prowansji, Doliny Rodanu z Tavel i Luberon oraz Langwedocji. Dalej autorka opisuje całe spływające różem Śródziemnomorze: Włochy (negroamaro), Hiszpanię (Nawarra), Portugalię oraz pozostałe regiony Europy i Nowego Świata. Co ciekawe, nasi sąsiedzi Węgrzy i Słoweńcy znaleźli się w rozdziale: „Egzotyczne rosé od Korsyki do Afryki”, ale chwała dzielnej Katherine, że do Goriški Brdy czy Villányi w ogóle dotarła.

Książka zaopatrzona została w mapy, wykresy i piktogramy ułatwiające odnalezienie się w gąszczu informacji. Staranna edycja i spora bibliografia zachęcająca do dalszej eksploracji świata różowego wina to dodatkowe atuty tej nie tylko ładnie wyglądającej, ale i bardzo treściwej książki. Lektura obowiązkowa nie tylko dla różomaniaków.

Rosé All Day. The Essential Guide to Your New Favorite Wine
Katherine Cole
Abrams Image, New York 2017
Cena: 16,27 $ (amazon.com)

Czas Wina nr 88

Zdjęcia

Komentarze

hackmsp / 15.08.2017 19:01

The writer is enthusiastic about purchasing wooden furniture on the web and his exploration about best wooden furniture has brought about the arrangement of this article. hack msp

Twój komentarz
FB