sangiovese

    SangioveseSangiovese to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Upr... to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Uprawiana głównie w północnych i środkowych regionach kraju (Toskania), ale coraz częściej spotykana także na południu. W sumie zajmuje ponad 100 tysięcy hektarów winnic.

    Za jej sławą stoi słynne chianti, w którego kupażu stanowi zdecydowaną większość (a dziś czasami i 100%), ale także brunello di montalcinoBrunello di montalcino to czerwone włoskie wino DOCG z ... (...) czy vino(wł.) wino.. nobile di montepulcianowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w ... (...). Nie jest typowym „internacjonałem”, ale powodzenie win włoskich sprawia, że próby jej upraw spotkać można w różnych zakątkach Starego i Nowego Światapopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win....

    Odmiana dojrzewa późno, dając owoce o stosunkowo dużej zawartości cukrów. Występuje w bardzo wielu klonach. Daje mocne, ekstraktywne wina o sporej zawartości tanin, dobrej kwasowości, nadające się do długiego dojrzewania w beczkach. Ale także – w wersjach tańszych – sporo lżejszych i cierpkich win, których łupem padają nierozważni turyści. Używana samodzielnie, ale równie często w kupażach. Jest jedną z odmian odpowiedzialnych za wywołanie toskańskiej „rewolucji” w latach 70., kiedy część producentów zaczęła wyrabiać z niej wina stuprocentowo odmianowe, niemieszczące się w ówczesnej klasyfikacji DOC/DOCG i sprzedawane jako wina „stołowe”, jednak wielokrotnie droższe choćby od najlepszych wtedy chianti (tzw. supertoskany(wł. – super toscani, ang. – super tuscans) określenie... (...)).

    Inne nazwy: sangioveto, brunello, prugnolo, nielluccio, morellino.

    Aromaty: owoce (wiśnie, śliwki) z nutami herbacianymi, ziemistymi i skórzanymi.

    Obszary upraw: Włochy (m.in. Toskania, Emilia-Romagna, Umbriaregion winiarski w środkowych Włoszech, leżący na wsch... (...)), Kalifornia, Australia, Ameryka Południowa.