Sassicaia

Wojciech Gogoliński01.03.2016 13:49

najsłynniejsze wino włoskie należące do grupy tzw. supertoskanów. Jest produkowane przez winiarnię Tenuta San Guido w Toskanii, w nadmorskiej gminie Bolgheri (na północ od Livorno).

Owoce na wino (cabernet sauvignon – 85% i cabernet franc – 15%) pochodzą z kilku działek leżących na kamienistych terenach zwanych Sassicaia (od sasso – po włosku „kamień). Dojrzewa ok. 5 lat, w różnych wiekowo beczkach i zależnie od parceli, z której pochodzą owoce.

Twórcą wina i założycielem Tenuta San Guido był Mario Incisa della Rocchetta, a właściwie jego doradca Giacomo Tachis. Po raz pierwszy na rynku pojawiło się wino z rocznika 1968  w liczbie kilku tysięcy butelek i spowodowało modę w całej Toskanii na odmianę cabernet sauvignon. Było winem stołowym (vino da tavola), bowiem powstawało poza jakąkolwiek apelacją, a w dodatku z „obcych” odmian. Odniosło gigantyczny sukces i jest do dziś zaliczane do najlepszych na świecie kupaży w stylu bordoskim. Było pierwszym supertoskanem i wywołało lawinę następnych, z których ledwie kilka może być z nim porównywane oraz pierwszym w historii winem włoskim, które otrzymało w 1994 roku własną apelację – DOC Bolgheri Sassicaia.

Czas Wina nr 77

FB