sauvignon blanc

    jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych odmian winogron.

    Daje aromatyczne wina o delikatnym zapachu przydymienia, ziół, świeżo ściętej trawy, roztartej pokrzywy, liści czarnej porzeczki i muskatu; średnia zawartość kwasów.

    Sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... to odmiana znana dziś na całym świecie, pochodząca z Francji i – z uwagi na charakterystyczne zapachy – należąca do najłatwiej rozpoznawalnych. Jej nazwa wywodzi się od francuskiego sauvage – „dziki”. Jest bezpośrednim potomkiem traminera (savagnin). Od niej z kolei pochodzi odmiana cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po... (krzyżówka sauvignon i cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...)). Jej mutacjami są sauvignon vert (sauvignonasse, tocai friulano) i sauvignon gris, które występują sporadycznie. Daje wina o przeciętnej zawartości kwasów.

    Wina z sauvignon blanc są robione na dwa sposoby: albo bez użycia beczki – wtedy jej aromaty są niezwykle wyraźne (np. w austriackiej Styrii), a winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) bardziej kwasowe, albo z fermentacją i/lub dojrzewaniem w beczce. Wtedy główne aromaty są nieco przytłumione, ale za to wzbogacone o nuty waniliowe; wina są wówczas wyraźnie cięższe (Nowy Światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win...). Sauvignon doskonale nadaje się także do wyrobu win słodkich (np. w apelacji Sauternes). Odmiana ta robi w ostatnich latach (podobnie jak pinot grisodmiana białych winogron należąca do dużej rodziny pinot...) zawrotną karierę.

    Inne nazwy: fumé blanc, muscat-sylvaner.

    Aromaty: delikatnego przydymienia, ziół, świeżo ściętej trawy, agrestu, roztartej pokrzywy, liści czarnej porzeczki, szparagów, muskatu oraz tzw. „kocich sików” (starej kamienicy, w której mieszkają koty).

    Obszary upraw: Francja (m.in. SancerreSancerre to francuskie białe wino AOC z regionu Dolina Loa..., Pouilly-Fumé, główny składnik białych win bordoskich), Nowa Zelandia (flagowa odmiana w tym kraju), Chile, Włochy, RPA, Europa Środkowo-Wschodnia.