Słodka Sycylia

 

W żadnym innym rejonie Włoch nie ma tylu słodkich różnorodności, co na Sycylii. Obłędne smaki i precyzja ich wykonania sprawiają, że nie tylko łasuchy poczują się tutaj jak w raju. Czego warto spróbować? Oto krótki przewodnik po najlepszych deserach wyspy.

 

fot. shutterstock / Di Gregorio GiulioNajsilniejszy wpływ na kuchnię Sycylii wywarli Saraceni zamieszkujący te tereny w średniowieczu. To oni sprowadzili drzewka cytrynowe i pomarańczowe, przyprawy oraz cukier trzcinowy. Przywieźli też migdały i pistacje, które wykorzystywane są obecnie jako baza do produkcji lodów, stanowią także kluczowy składnik dla wielu innych włoskich deserów. Ciasto migdałowe powstałe ze zmielonych nasion z dodatkiem cukru i wanilii to podstawa m.in. la frutta di Martorana, kolorowych cudeniek przypominających kształtem soczyste owoce. Tradycja przygotowywania tych pięknych rzemieślniczych wyrobów została zapoczątkowana w położonym w pobliżu Palermo klasztorze Martorana. Tradycja głosi, że w XII wieku otaczały go piękne ogrody i sady. Pewnej zimy zakonnice na wieść, że ma je odwiedzić biskup, postanowiły nagie drzewa udekorować owocami wykonanymi z kolorowej masy marcepanowej. Duchowny był zachwycony, a pomysł „owocowej atrapy” stał się zalążkiem intratnego zakonnego biznesu. Przepis był trzymany w sekrecie aż do roku 1886, kiedy zakon przestał istnieć, a aktywność cukierniczą sióstr przejęli miejscowi cukiernicy. Owoce z Martorany są wpisane na listę tradycyjnych produktów włoskich i są prawnie chronione. Pudełeczko takich słodkości to fajna pamiątka dla bliskich, których lubią małe co nieco.

Arabski sernik
Słynna sycylijska cassata to kolejny spadek po Arabach zamieszkujących wyspę w odległych wiekach. Legenda mówi, że pewnej nocy jeden z arabskich pasterzy zdecydował się wymieszać ser ricotta z cukrem, aby otrzymać jednolitą masę. Do tej czynności wybrał naczynie zwane po arabsku quas’at, czyli miskę. Stąd właśnie pierwotna nazwa deseru, którego konsystencja przypomina nieco nasz rodzimy sernik. To słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. cudo sporządzane jest na bazie słodzonego serka ricotta, migdałowej masy, biszkoptów i skórek z kandyzowanych cytrusów bogato zdobiących górę ciasta. Zwyczaj obfitego dekorowania deserów pochodzi jeszcze z baroku, kiedy takie działania cieszyły się dużą popularnością. Cassata siciliana w postaci ciasta krojonego na porcje dostaniemy głównie w restauracjach, natomiast w formie ciasteczka – w cukierni. Doskonale komponuje się z espresso. Nie ma jednego przepisu – na wyspie warto spróbować zatem kilku wersji, również tej lodowej.

Sycylijska niespodzianka w bułce
fot. shutterstock / Enki PhotoNo właśnie, lody! Trudno wyobrazić sobie wypoczynek bez tej zimnej przyjemności występującej w różnych smakach. Na Sycylii znajdziemy mnóstwo lodziarni, wśród których wiele wytwarza lody metodą rzemieślniczą, czyli bez dodatków konserwujących i sztucznych barwników. Takie lody są zdecydowanie smaczniejsze i o niebo zdrowsze niż świderki z automatu. Jeśli lubimy nuty orzechowe, koniecznie spróbujmy lodów pistacjowych robionych ze słynnych sycylijskich orzeszków z Bronte. Warto też skusić się na brioche con gelato, czyli lody w słodkiej bułce. To specjalność iście sycylijska. Brioszka, do której wkładane są dwie kule lodowe, zrobiona jest z delikatnego ciasta drożdżowego, które świetnie nasiąka lodami, a jednocześnie nie rozpada się w dłoni. Tego typu lodowe kanapki podawane są też z granitą, czyli z zamrożonym sokiem owocowym lub schłodzoną kawą z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. W upalny ranek, czemu nie?

Owcza rurka
Wspomniany już przy cassacie serek ricotta to baza wielu sycylijskich deserów. Najpopularniejszym są cannolli, czyli rurki ze złocistego kruchego ciasta wypełnione puszystym kremem z tego słodkiego owczego serka. Do nadzienia w różnych regionach wyspy bywają dodawane kandyzowane owoce, czekolada, miód, a czasem nawet winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Tradycyjnie związane z okresem karnawału, obecnie są dostępne w sprzedaży cały rok. To przysmak idealnie komponujący się z mocną kawą. Jeśli jednak mamy ochotę na coś alkoholowego sięgnijmy po limoncello, czyli słynny włoski likier cytrynowy lub po wino migdałowe (vino(wł.) wino.. aromatizzato alla mandorla) – oba trunki doskonale wspomagają pracę układu trawiennego.
Słodko, słodko, słodko… A zatem kiedy ruszasz na Sycylię?