Słownik terminów winiarskich

Słownik terminów winiarskich

Dwunasty tom Vademecum „Czasu wina”

Oddajemy w Państwa ręce dwunastą część Vademecum „Czasu wina”. Zawiera ona najważniejsze terminy winiarskie, z którymi spotykamy się na co dzień, obcując z winem. Wyjaśniamy w nim podstawowe określenia, słownictwo i terminologię używaną w świecie wina, od etapów produkcyjnych przez typologię winiarską i ampelografię, aż po nazewnictwo degustacyjne. Z racji niewielkich rozmiarów naszego przewodnika oraz faktu, że jest to tylko fragment naszego dwunastoodcinkowego Vademecum, staraliśmy się nie powtarzać w nim tych rzeczy, które objaśnialiśmy na naszych łamach wcześniej. W niektórych miejscach – dla ułatwienia – stawiamy odnośniki do tych części przewodnika, w których znajdą Państwo odpowiednie wyjaśnienie. Mamy nadzieję, że ten słowniczek stanie się dla Czytelników podręcznym leksykonem, który – jeśli nie wyjaśni wszystkiego – pozwoli szybko przywołać skojarzenia z właściwym działem winiarstwa, uporządkować wiedzę lub odesłać do odpowiedniej części Vademecum, by poszerzyć swoje wiadomości.

Do lektury zatem!

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński – znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel – dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

Jak kupić Vademecum