Święta w kieliszku

Redakcja02.12.2016 19:29

Święta Bożego Narodzenia to okres szczególny – czas radości i zadumy jednocześnie, spotkań w gronie bliższej i dalszej rodziny oraz oczekiwania na to, co przyniesie kolejny, zbliżający się wielkimi krokami, Nowy Rok.

Fot. ArchiwumTe wyjątkowe momenty warto dodatkowo uświetnić dobrym winem, ale nie oszukujmy się – nie ono, na szczęście, gra w tym przypadku pierwsze skrzypce – najważniejsi są zgromadzeni przy świątecznym stole ludzie. Zastanawiam się, czy w kontekście wigilijnym trudniej jest sprostać winiarskim preferencjom  wszystkich zasiadających przy stole osób, czy też wigilijnym potrawom. Nie wnikając przesadnie w szczegóły, jako że zestaw dań wigilijnych znacznie się różni jak Polska długa i szeroka, wybrałam wina, które zarówno na wigilijnym, jak i świątecznym stole powinny bez problemu się odnaleźć. Są wśród nich dwa białe wina – jedno o dość neutralnym, umiarkowanie owocowym nosie i lekko mineralnych, rześkich ustach z uprawianej w Kampanii niekoniecznie bardzo rozpowszechnionej w Polsce odmiany greco di tufo, drugie zaś o wiele bardziej barokowe, roztaczające bujne aromaty ziołowe i cytrusowe zabarwione lekko miodową nutą; wytrawne, ale o subtelnie wyczuwalnym cukrze resztkowym w długim posmaku. Nader zacnego, wyrafinowanego, bardzo aromatycznego i cudownie złożonego, prezentującego doskonałą równowagę medoka proponuję odłożyć na noworoczny obiad, gdy na stole wyląduje soczysta pieczeń wołowa lub jagnięca, bądź pieczona kaczka. Wówczas w pełni docenimy wszystkie atuty tego prawdziwie smakowitego wina. Z cavą można postąpić po uważaniu, czyli albo wypić podczas kolacji wigilijnej, bowiem jak to szlachetne wina musujące mają w zwyczaju będzie pasować do wszystkiego, bądź odłożyć do 31 grudnia. Maderą zaś proponuję zwieńczyć wigilijną kolację długo delektując się zarówno jej genialnym aromatem suszonych owoców wzbogaconym o subtelne nuty waniliowe jak i słodkim, pełnym akcentów herbacianych, toffi, przypraw i czekoladysmakiem.

Polecam zestaw win:
Lava Greco di Tufo, DOCG Greco di Tufo,
Riesling Rieflé Steinert Grand Cru, AOC Alsace Grand Cru Steinert,
Château Castera Cru Bourgeois, AOC Médoc,
Cava Extremarium de Mont Marçal Brut, DO Cava,
Blandy’s Malmsey 2008, DO Madeira.

Czas Wina nr 84

Zdjęcia

Twój komentarz
FB