Sycylia w skrócie

opr. Michał Bardel29.01.2018 16:19

Słynne wina Sycylii

Fot. ArchiwumProdukcja wina: 5323 tys. hl
Klimat: ciepły śródziemnomorski
Średnia opadów rocznych: 500–850 mm
Struktura upraw: 30% winogrona czerwone, 70% winogrona białe
Struktura produkcji: 42% , wino czerwone i różowe, 58% wino białe
Struktura jakościowa: 25% wina DOP, 55% wina IGP, 20% inne wina
Główne odmiany białe: catarratto (36% wszystkich upraw), grecanico, grillo, inzolia, zibibbo, damaschino, trebbiano, ausonica, moscato bianco, carricante, corinto nero, chardonnay, viognier, fiano
Główne odmiany czerwone: nero d’avola (18% wszystkich upraw), nerello mascalese, nerello mantellato, perricone, frappato, calabrese, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, shiraz

oprac. M. Bardel

Apelacja DOCG
Cerasuolo di Vittoria

Apelacje DOC:

Alcamo
Contea di Sclafani
Contessa Entellina
Delia Nivolelli
Eloro
Erice
Etna
Faro
Malvasia delle Lipari
Mamertino di Milazzo
Marsala
Menfi
Monreale
Moscato di Noto
Moscato di Pantelleria
Passito di Pantelleria
Moscato di Siracusa
Riesi
Salaparuta
Sambuca di Sicilia
Santa Margherita di Belice
Sciacca
Vittoria

Czas Wina nr 89

Zdjęcia

FB