Tachis (Giacomo Tachis)

Wojciech Gogoliński18.04.2016 16:14

(ur. 4.11.1933 r., zm 02.02.2016) światowej sławy enolog, twórca włoskiego renesansu winiarskiego, ojciec supertoskanów.

Fot. Archiwum rodziny TachisUrodził się w Piemoncie  i tam – w Albie – ukończył słynną szkołę winiarską, bo znajdowała się ledwie 30 kilometrów od jego domu. Praktykował w różnych miejscach (także w gorzelni), już od 1961 roku związał się na całe swoje zawodowe życie z domem Antinorich. Dopiero w 2010 roku przeszedł na emeryturę. Z ramienia Antinorich od 1968 roku nadzorował również prace winiarskie u jego krewnych, markizów Incisa della Rocchetta w Bolgheri. W efekcie powstała tam Sassicaia, a u Antinorich: Tignanello i Solaia – trzy najsłynniejsze wina ostatnich dekad we Włoszech. Tachis nigdy nie ukrywał, że największą inspiracją dla jego osiągnięć była podróż do Bordeaux i spotkanie z Émilem Peynaud – wielkim reformatorem powojennego winiarstwa nad Żyrondą. – Kiedy Piero Antinori wysłał mnie do Tenuta San Guido (Sassicaia), wino było tam czymś nieokreślonym, beczki leżały gdzie bądź, przemieszane rocznikami […]. Wziąłem więc po trochu sangiovese, caberneta sauvignon, merlota i skupażowałem je – śmiał się po latach. W roku 2011 został Człowiekiem Roku magazynu „Decanter”. Nawet na emeryturze doradzał w wielu słynnych projektach, m.in. Cantina Santadi (Terre Brune) na Sardynii czy Abbazia Santa Anastasia (Litra) na Sycylii. Na podstawie swych wspomnień napisał książkę Sapere di vino („Poznanie wina”).

Czas Wina nr 78

FB