tavel

Wojciech Gogoliński18.04.2016 16:19

jedno z najsłynniejszych różowych win świata produkowane z odmian grenache noir, cinsault, syrah, mourvèdre, uprawianych na obszarze o powierzchni tysiąca hektarów leżącym wokół miasteczka Tavel, na zachód od Awinionu, na prawym brzegu Rodanu.

Dojrzewa ok. 2–4 lata (sic!), co jest jego cechą charakterystyczną, choć stoi to w sprzeczności z regułami przyjętymi dla współczesnych lekkich, owocowych win różowych. Charakteryzuje się różową, głęboką barwą, o złocistym odcieniu skórki cebulowej. W zapachu jest kwiatowo-owocowe, z delikatną nutą prażonych migdałów i truskawek, w smaku wytrawne, ekstraktywne i eleganckie. Produkcja roczna – ok. 41 tysięcy hektolitrów.
Jest jednym z niewielu win tego typu, które zyskują na dłuższym dojrzewaniu, także w beczkach. Miało w historii setki zwolenników (m.in. Hemingwaya i Balzaka), którzy twierdzili, że jest to jedyne wino różowe, które można traktować serio.

FB