tawny port

Wojciech Gogoliński27.09.2011 15:43

typ mieszanego czerwonego porto, bardziej dojrzała wersja wina typu ruby port.

Fot. ArchiwumMoc – 19–22%. Zestawiany z winami leżakującymi w dębowych beczkach o poj. 600 litrów od 6 do 30–40 lat i sprzedawany bez specyfikacji wieku dojrzewania lub z podanym okresem starzenia. Barwa, na skutek długiego leżakowania i utleniania, znacznie jaśniejsza niż ruby port, często brązowawa. Półsłodkie lub słodkie, ekstraktywne. Znacznie wyżej cenione od ruby port. Jeśli na etykiecie podany jest okres dojrzewania (aged tawny port), wówczas wiek wina jest wypadkową wieku użytych win w zestawie, pod warunkiem że jest to jedna z 4 okrągłych dat – 10, 20, 30 i 40 lat. W praktyce wygląda to w ten sposób, że producent zgłasza daną partię wina do akceptacji przez Institut do Vinho do Porto jako np. 10-letnie porto. Po degustacji „w ciemno” IVP wydaje orzeczenie, czy cechy aromatyczno-smakowe danego wina odpowiadają cechom 10-letniego porto, choć rzeczywisty wiek wina może być całkiem inny. Dopiero po otrzymaniu certyfikatu stwierdzającego wiek wina może ono trafić do sprzedaży. Nazwa wina pochodzi od jego koloru (ang. tawny – płowy, rudy).

FB