gewürztraminer (traminer)

    odmiana białych winogron uprawianych głównie w północnej części obszarów występowania winnej latorośli w Europie (Niemcy, Austria, Alzacja, północne Włochy, Rumunia).

    Gewürztraminerodmiana białych winogron uprawianych głównie w północne..., czyli korzenny traminerodmiana białych winogron uprawianych głównie w północne... (niem. gewürz – „korzenie”), jest klonem traminera właśnie, ale w wielu krajach obu określeń używa się wymiennie. Pod tą nazwą odmiana ta pojawiła się na początku XIX wieku w Niemczech jako bardziej aromatyczna wersja traminera, o charakterystycznie różowo zabarwionych jagodach. Ale jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Południowy Tyrol. Jest najbardziej aromatyczną i najłatwiej rozpoznawalną odmianą na świecie.

    Daje najczęściej wina wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... lub półwytrawneokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f..., intensywnie zabarwione (często aż do złocistego koloru z miedzianymi refleksami), pełne ekstraktu i zawsze bardzo aromatyczne, o specyficznym zapachu. Dla wielu koneserów te zapachy są nazbyt intensywne. Z powodzeniem nadaje się do wyrobu bardzo słodkich win z późnego zbioru.

    Inne nazwy: traminer aromatico, traminec, tramín.

    Aromaty: korzenie (bardzo różne, także egzotyczne), płatki róży, liczi, miód akacjowy, marmolada pomarańczowa, bergamontka, herbata, geranium, pelargonia i egzotyczne kwiaty.

    Obszary upraw: Francja (Alzacja), Niemcy (Palatynat, Badenia), Austria, Włochy, Czechy, Kalifornia.