Tworóg wędzony

Dawid Leszczak01.03.2017 14:48

Odkrycie tego roku podczas Czasu Dobrego Sera w Sandomierzu. PPH Klimeko jest firmą, która od dwudziestu lat dostarcza wysokiej jakości produkty nabiałowe. Całość produkcji bazuje na tradycyjnych recepturach oraz naturalnych metodach wytwarzania.

Bogusław Klimczak tradycyjne, ręczne metody produkcji sera podpatrzył podczas pobytu w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii. Posiadając wiedzę, 17-hektarowe gospodarstwo i stado krów postanowił sam rozpocząć produkcję serów. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Fot. www.klimeko.plJego produkty nabiałowe otrzymały wiele nagród, m.in. dla Najlepszego Produktu Województwa Sieradzkiego 1997 roku, Łódzki Tygielek Smaków 2008 (twaróg wędzony). Zdecydowanie jednym z najciekawszych serów jest właśnie ów twaróg wędzony o niespotykanym aromacie dymu. Ser twarogowy „Tworóg wędzony” wytwarzany jest z sera twarogowego półtłustego. Wylewany jest ręcznie w chusty serowarskie. Lekko posolony, poddany zostaje procesowi wędzenia w dymie powstałym ze spalania zrąbków drzew liściastych. Ma delikatny kremowy smak z wyraźnym posmakiem i zapachem dymu wędzarniczego. Przywodzi na myśl tradycyjne domowe sery, jakie przez wieki robiły babcie naszych babć. Reprezentuje prostotę, która w cudowny sposób wymyka się wulgarności. Słoność i nuty wędzone współgrają ze sobą, sprawiając, że o twarogu nie sposób zapomnieć. Taki ser świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek oraz na kanapkach. Warto pozwolić mu grać pierwsze skrzypce. Jego oczywistym kompanem ze względu na komplementarność dymionych posmaków wydaje się niemieckie piwo w stylu rauchbier.

Czas Wina nr 83

Zdjęcia

Twój komentarz
FB