uhudler

Wojciech Gogoliński27.04.2012 11:39

nietypowe, tradycyjne, różowe lub białe austriackie wino z Południowego Burgenlandu.

Fot. Tamara Kulikova

Produkowane jest z odmiany mieszańcowej (hybrydy) o tej samej nazwie (prawdopodobnie jest to mieszanka m.in. odmian isabella, concord, elvira, ripatella i delaware), ale dopuszczone jako jedyne w UE (oprócz pewnych wyjątków, kiedy akceptuje się wyrób wina z hybrydowej odmiany seyval blanc) do obrotu w kategorii „wino”, choć wyłącznie lokalnie (powstaje w ośmiu gminach Południowego Burgenlandu i w Jörgen, gminie w południowo-wschodniej Styrii). Produkowane od dziesięcioleci i sprzedawane w kamionkowych butelkach (tzw. bluzer), głównie jako postfilokserowa atrakcja turystyczna.

W 1929 roku producenci wprowadzili jednolite zasady etykietowania takich win, ale już w 1936 prawo europejskie zakazało robienia win z mieszańców, zaś uhudlera zaklasyfikowano jako wino na „potrzeby domowe”. Wieloletnia wojna z wytwórcami wina zakończyła się w roku 1985 zakazem przez UE ich wyrobu nawet na potrzeby domowe. Kolejna „wielka wojna” z UE zniosła to ograniczenie w 1992 roku i uznała to wino jako stołowe, przy założeniu, że wolno je wyrabiać tylko w wymienionych gminach. Wino ma silny„lisi” posmak oraz truskawkowo-czarnoporzeczkowy zapach.

Czas Wina nr 56

FB