Umbria

Wojciech Gogoliński24.05.2016 08:29

region winiarski w środkowych Włoszech, leżący na wschód od Toskanii, na zachód od Marchii i na północ od Lacjum, ze stolicą w Perugii.

Panuje tu klimat bardzo zróżnicowany, o gorących, suchych latach i chłodnych zimach, miejscami nawet górski. Pomimo że region uchodzi za „zielone serce Włoch” i leży faktycznie niemal w samym środku Półwyspu Apenińskiego, a także i tego, że tradycja upraw winnej latorośli sięga tu czasów etruskich, jest też Umbria jednym z najbardziej nieznanych obszarów kraju, a już na pewno najbardziej niedocenianych. Tym, co rozsławia przynajmniej od dwóch dekad Umbrię, jest tajemnicza odmiana sagrantino, uprawiana od wieków w okolicach miasteczka Montefalco, zupełnie nieznana w innych częściach Italii, oraz robione z niej wina (montefalco sagrantino, DOCG, także w słynnej wersji passito). I nie należy go mylić ze znacznie bardziej dostępnym montefalco (DOC), które w wersji czerwonej powstaje z odmiany sangiovese, a sagrantino, merlot czy cabernet sauvignon są tu tylko dodatkami. Godnymi uwagi są tu również wina białe klasy IGT, zwłaszcza te robione w całości lub z przewagą odmiany grechetto. Najbardziej znanym winem regionu pozostaje orvieto, ale ta apelacja jest dzielona z sąsiednim Lacjum.

Czas Wina nr 79

FB