Villány–Siklós

Wojciech Gogoliński30.07.2011 20:58

region winiarski w południowo-środkowych Węgrzech, leżący na północ od miast Siklós i Villány, na zachód od Dunaju i na południe od regionów Szekszárd i Mecska, przy granicy z Chorwacją.

Najbardziej wysunięty na południe region winiarski na Węgrzech. Okręgi – Villány i Siklós. Główne gminy winiarskie – Villánykövesd, Siklós, Harkány, Nagyharsány, Máriagyüd. Gleby – głównie lessowe na podłożu wapiennym. Klimat – niemal śródziemnomorski z wpływami kontynentalnymi. Pow. winnic – ok. 2,8 tys. ha. Struktura prod. – w okręgu Villány przeważają wina czerwone (to najważniejszy na Węgrzech rejon uprawy czerwonych odmian) z kolei w okręgu Siklós przeważają wina białe. Najpopularniejsze odmiany winogron: zweigelt, kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, pinot noir, olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, cirfandli, furmint, hárslevelü. To jeden z najważniejszych rejonów uprawianych winnej latorośli na Węgrzech, bardzo dobrze znany jeszcze w czasach rzymskich.

FB