vin de constance

Wojciech Gogoliński26.06.2012 11:12

południowoafrykańskie słodkie wino z podokręgu Constantia produkowane z winogron odmian muscat de frontignan przez firmę Klein Constantia.

To „potomek” słynnych słodkich muskatów z Constantii, cenionych w świecie w XVIII i XIX w. Najlepsze i najdroższe słodkie muskaty sprzedawano pod nazwą White Constantia i Red Constantia lub – jeśli eksport przeznaczony był na rynek francuski – Vin de Constance. Pod tą ostatnią nazwą zawojowały świat. Cenili je Napoleon (dowożono mu je w czasie wygnania na wyspie Świętej Heleny), Bismarck, Fryderyk Wielki i król Francji Ludwik Filip I. Szybko tutejsze wina stały się synonimem całego południowoafrykańskiego winiarstwa. Żadne inne wino Nowego Świata nigdy nie osiągnęło takiej pozycji, takiego prestiżu i takich cen, jak wina z Constantii. W Europie ich rywalem był tylko węgierski tokaj.

Fot. ArchiwumWiele butelek zachowało się w dobrej kondycji do dziś i od czasu do czasu pojawiają się na międzynarodowych aukcjach. Sława wina trwała przez ponad sto lat. Po zajęciu Kraju Przylądkowego przez Brytyjczyków i wojnach napoleońskich ich gwiazda zaczęła blaknąć. Majątek popadł w ruinę, a końcu ponownie go rozprzedano.
Jedną z wydzielonych posiadłości była Klein Constantia – Mała Constantia. W r. 1980 została kupiona przez rodzinę Jooste. Odnowiono stare zabudowania w stylu holendersko-przylądkowym, zainwestowano w nowy sprzęt i rozpoczęto całkowitą replantację winnic. Wkrótce wina z Klein Constantii zaczęły ponownie zdobywać światową renomę. Jednak największym marzeniem Lowella Jooste było odtworzenie historycznego wina. Wsparł go słynny, osiadły w RPA enolog Ross Gower. Po okresie ciężkiej pracy ich wizje spełniły się – od 20 lat wino należy do najwspanialszych na świecie słodkich muskatów, sprzedawanych pod historyczną nazwą Vin de Constance. Dziś znajduje się w kartach najlepszych restauracji na świecie.

Czas Wina nr 57

FB