Wielkie wina musujące

Michał Bardel, Wojciech Gogoliński05.10.2015 15:17

Tytuł tego wydania Vademecum jest nieco mylący, wielu bowiem uważa, iż wszystkie wina musujące są „wielkie”.

W większości wypadków należy się z tym twierdzeniem zgodzić – ilość pracy włożona w ich wyprodukowanie jest znacznie większa niż przy wyrobie win cichych, co jednak nie zawsze przekłada się wprost na ich wysoką czy też identyczną jakość. Wina z bąbelkami to bowiem bardzo rozległa kategoria – niektóre z nich można wyprodukować nawet taniej niż przeciętne wina ciche – mowa o winach gazowanych.

 

Fot. ArchiwumW numerze:

Skąd się wzięły wina musujące

Szampan
Produkcja szampana
Klasyfikacja grand i premier cru
Jak czytać etykietę szampańską

Inne wina musujące produkowane metodą tradycyjną
Cava
Crémant
Limoux
Franciacorta

Wina musujące produkowane metodą zbiornikową
Asti
Prosecco i prosecco di conegliano-valdobbiadene
Sekt
Wina musujące wytwarzane metodą zbiornikową ciągłą
Wina musujące wytwarzane metodą transferową

Wina gazowane

Inne wina musujące
Czerwone wina musujące

Podawanie win musujących

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.


Jak kupić Vademecum

Zdjęcia

FB