Wina Mołdawii – Wina Zmian

Justyna Korn-Suchocka31.10.2017 09:10

Nowoczesny system wyróżniający wina jakościowe to jeden z pomysłów na promocję nowego oblicza mołdawskich win. Dziś w czterech regionach z oznaczeniem IGP blisko pół setki producentów korzysta z możliwości wskazywania na etykiecie miejsca pochodzenia wina, a certyfikacja ta dotyczy 8 procent całej produkcji.

Przez wieki uprawa winorośli miała znaczący wpływ na rozwój regionu rozciągającego się pomiędzy Rumunią a Ukrainą, a dziś zajmowanego przez Republikę Mołdawii. We wsi Naslavca na północy tego kraju odkryto ślady dzikich winorośli (Vitis teutonica) sprzed 15 milionów lat. Homer zaś wspomina w Iliadzie, że w poszukiwaniu wina przybywali w te okolice Grecy. W złotym dla Mołdawii wieku XV, za panowania Stefana Wielkiego, winnice rozwijały się doskonale, a trunki znad Dniestru i Prutu trafiały również na stoły Rzeczpospolitej. W XIX wieku, po czasie stagnacji spowodowanej panowaniem osmańskim, produkcja winiarska nabrała nowego impetu za sprawą carskich urzędników (wschodnia Mołdawia po 1812 roku przypadła Rosji), marzących o drugiej Francji pod Kiszyniowem. Nie bez powodu – Mołdawia znajduje się przecież na tej samej szerokości geograficznej co Bordeaux. Zaimportowane wtedy odmiany takie jak cabernet sauvignon, merlot czy aligoté do dziś dominują w mołdawskich winnicach. W okresie sowieckim niewielka Republika Mołdawii (34 tys. km kwadratowych powierzchni) produkowała połowę wina wypijanego w ZSRR! Po rozpadzie imperium produkcja i eksport wina w Mołdawii zmniejszyły się, ale zamknięcie rynku rosyjskiego i konieczność poszukania nowych odbiorców dały asumpt do zmian prawdziwie rewolucyjnych.

Château VartelyDziś obszar upraw winorośli w kraju mniejszym od niemieckiej Nadrenii obejmuje 114 tys. Hektarów, czyli więcej niż obszar winnic w całych Niemczech. Nic dziwnego – Mołdawia ma największą gęstość winnic na świecie. Uprawy winorośli zajmują tu prawie 4 procent całego terytorium i 7 procent gruntów ornych, a ponad 15 procent mieszkańców (250 tys. osób) jest związanych zawodowo z winiarstwem. Widać jak na dłoni, że wino to mołdawskie dobro narodowe, dlatego dużo też inwestuje się tu w ten sektor. Jednym z owoców tych działań jest krajowa marka parasolowa Wina Mołdawii, która łączy producentów wina. Wina Mołdawii to bezpośredni rezultat reformy sektora winnego Republiki Mołdawii. W ostatnich latach, również dzięki współpracy z Unią Europejską i wsparciu USA, zainwestowano w rozwój technologiczny i poprawę jakości produkcji gigantyczną kwotę 330 milionów USD. Jednocześnie założone w 2013 roku Krajowe Biuro ds. Win i Winorośli (ONVV) wprowadziło – na wzór istniejących w Europie apelacji – system certyfikacji i monitoruje jakość produkowanych w jego ramach win poprzez kontrolę organoleptyczną i fizyko-chemiczną. Gdy kupuje się butelkę Wina Mołdawii, warto zatem przyjrzeć się bliżej etykiecie – tacy producenci jak Château Vartely, Cricova, Aurvin, Kazayak, Bostavan, Radacini, Suvorov czy Purcari mogą już pochwalić się stosownymi oznaczeniami na swoich najlepszych winach.

Mołdawia
produkcja: 1,3 mln hektolitrów
eksport: 67 mln butelek
areał: 114 tys. he (dodatkowo ok. 50 tys. ha to winnice przydomowe, głównie hybrydy)
producenci wina: 180 firm

Ciekawostki:
2% winnic na świecie położonych jest w Mołdawii (6 miejsce w Europie)
za 3,2% produktu narodowego brutto i 7,5% narodowego eksportu odpowiada wino
250 km mają łącznie dwie największe na świecie piwnice winiarskie położone pod Kiszyniowem. Składuje się tam ponad 10 mln litrów wina.

Codru (61 tys. ha)
położony w centrum kraju rozległy region rozciąga się w dolinach rzek. Ponad 25% terytorium pokrywają wielkie połacie lasów liściastych (dąb, lipa) wytwarzające specyficzny mikroklimat, który w połączeniu z nieco niższymi temperaturami daje szansę na produkcję świeżych win białych, wyróżniających się pięknymi aromatami, a także jakościowych win musujących. W tym regionie znajdują się słynne największe na świecie piwnice z winami: Cricova i Milestii Mici.

Valul lui Traian (43 tys. ha)
położony na południu region słynie z produkcji win czerwonych i likierowanych. Rozległa równina cieszy się ciepłym klimatem z wpływami znad Morza Czarnego i rozległych lasów Tigheci. Nazwa regionu pochodzi od starożytnych murów Trajana chroniących cesarstwo rzymskie przed najazdami barbarzyńców.

Divin
nazwa zastrzeżona (PGI) dla alkoholi mocnych wytworzonych z winogron, z zastosowaniem określonych metod produkcji (np. podwójna destylacja, starzenie w beczce dębowej). Dotyczy całej Mołdawii.

Ștefan Vodă (10 tys. ha)
usytuowany w południowo-wschodnim krańcu Mołdawii na stosunkowo niewielkiej wysokości. Występują tu gleby lessowe i umiarkowany klimat. Region słynie z harmonijnych win o pięknym bukiecie.

Czas Wina nr 87

Zdjęcia

Komentarze

WritemyAssignmentforme / 31.10.2017 15:00

In 2014, Moldova was the twentieth largest wine producing country in the world.Most of the country's business wine creation is for exchange.

Twój komentarz
FB