Wina organiczne

Redakcja23.08.2016 08:02

Osiemnasty odcinek naszego „Vademecum” postanowiliśmy w całości poświęcić winom, które od lat budzą na naszym rynku sporo emocji. Mowa o całej gamie produktów wyróżniających się swoją – różnie pojmowaną – ekologicznością.

Zaliczymy tu wina z upraw organicznych, wina biologiczne, biodynamiczne i naturalne. A jest się nad czym zastanawiać. Z końcem 2011 roku w samej Europie ponad 230 tysięcy hektarów winorośli – z czego jedna trzecia w Hiszpanii – było już uprawiane organicznie, co daje około 6,6 procent wszystkich winogradów (...) Zapraszamy do niełatwej, ale wartej odejrzenia podróży przez wina niekonwencjonalne.

Fot. ArchiwumW numerze:

Wina konwencjonalne i niekonwencjonalne

Znaczenie siedliska

Kwestionowane praktyki
Nawożenie gleby i opryski
Drożdże komercyjne
Zatrzymanie fermentacji jabłkowo-mlekowej
Kontrolowana temperatura
Siarkowanie
Stabilizacja i klarowanie wina
Filtrowanie
Inne kwestionowane techniki

Wina z upraw organicznych i wina organiczne


Wina z upraw o charakterze zrównoważonym

Wina biodynamiczne
Rudolf Steiner
Kalendarz biodynamiczny Marii Thun
Preparaty biodynamiczne
Rozwój idei biodynamicznych
Wina musujące wytwarzane metodą transferową

Wina naturalne

Organizacje certyfikujące


Czy wina ekologiczne są lepsze od konwencjonalnych?

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.


Jak kupić Vademecum

Zdjęcia

FB