Winne przekąski: karnawał smaków

 

Po raz kolejny sięgam do przepastnych czeluści polskiej blogosfery, by wyszukać ciekawe pomysły na przekąski do wina.

 

Karnawał to czas balów, ale także kameralnych spotkań przy winie, do którego chętnie coś przegryzamy. Tym razem pora na coś tak pysznego jak pizza, lecz łatwiejszego. Potrawa nazywa się focaccia. Przepis przysłała Aleksandra Krzyżanowska. Pani Ola mieszka w Warszawie, z zawodu jest programistką. Od kilku lat nie pracuje zawodowo, ale zajmuje się wychowaniem trójki dzieci. Pasję do gotowania świetnie łączy się z winiarskimi zainteresowaniami męża. On wybiera wino, ona wymyśla i przyrządza pasującą potrawę. Swoje przygody kulinarne opisuje na blogu: www.kuchniaolicruz.bloog.pl. Nie mogłem się też oprzeć pokusie zaproponowania kolejnego przepisu Małgorzaty Dzięgielewskiej. Tym razem potrawa słodko-słona. Niezwykle wyrafinowana i efektowna tarta z figami i gorgonzolą może być zarówno doskonałą przystawką, jak i deserem podczas karnawałowego przyjęcia.

WGie

Focaccia

CIASTO

0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody
15 g drożdży
kopiasta łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
ewentalnie łyżka mąki żytniej (by smak był ciekawszy)

DODATKI
sól gruboziarnista
listki rozmarynu lub rozmaryn suszony
czarne oliwki
pomidory suszone
plasterek szynki wędzonej
ząbek czosnku
listki szałwii i bazylii

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę i sól. Zrobić dołek, wlać wymieszane płynne składniki i wyrobić ciasto. Zagniatać kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przywierało do ręki. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na co najmniej pół godziny. Potem podzielić na 4–6 części i każdą rozwałkować na placek grubości 3–4 mm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Wybrać zestaw dodatków. Nie powinny dominować nad ciastem. Wystarczy: sól, rozmaryn lub sól, czarne oliwki, szynka. Jeśli ma być bardziej różnorodnie, można dodać suszone pomidory i szynkę pokrojone w paseczki. Oliwki i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć dodatki na cieście. Przed włożeniem do piekarnika upewnić się, że jest dobrze rozgrzany. Piec 8 minut w temperaturze 230°C.

Minitarty z gorgonzolą, figami, boczkiem i orzeszkami piniowymi

KRUCHE CIASTO
150 g mąki krupczatki lub pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
75 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
1–2 łyżki bardzo zimnej wody

NADZIENIE
3 dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), fioletowe figi
kilka plasterków wędzonego boczku bardzo cienko krojonego (tyle, by wypełnić pojedynczą warstwą dno kilku foremek lub jednej dużej foremki)
ok. 80–100 g gorgonzoli (łagodnej)
2 jaja
6 łyżek śmietanki 36%
ok. ćwierć łyżeczki soli i szczypta pieprzu
ok. 2–3 łyżeczek orzeszków piniowych

Mąkę przesiać z solą i cukrem na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać łyżkę zimnej wody i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby wciąż było zbyt suche, dodać drugą łyżkę wody.
Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować kilka małych foremek do tart (np. 6 o średnicy 11 cm) lub jedną większą o średnicy 25–26 cm.
Kruche ciasto rozwałkować dość cienko na 1,5–2 mm. Wykleić foremki. Delikatnie ponakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10–12 minut. Spody powinny się ściąć i bardzo delikatnie zezłocić. Wyjąć foremki z piekarnika i pozostawić na kratce do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Figi delikatnie umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Pokroić w ósemki.
Plastry cienko krojonego boczku podsmażyć na suchej patelni (chodzi o to, by wytopić nadmiar tłuszczu, a boczek stał się lekko chrupiący). Wyłożyć boczek na dno kruchych spodów i ponakładać małe kawałeczki gorgonzoli.
W miseczce roztrzepać 2 jajka. Wymieszać ze śmietanką, solą i pieprzem. Jajeczną masę wylać równomiernie do wszystkich przygotowanych tart. Na wierzchu każdej z nich rozłożyć po 4 kawałki fig. Posypać orzeszkami piniowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zezłoci.