W kuchni taki doradca to skarb

Andrzej Polan to prawdziwy artysta sztuki kulinarnej, który swoje gotowanie opiera na zasadach: bazuj na najlepszych składnikach, gotuj prosto, a twoje dania będą pyszne!

I to się sprawdza – wszystkie potrawy, jakie przyrządziłam, opierając się na przepisach z książki Doradca Smaku 3, były genialne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Afrykański sposób na główkę kapusty to pyszna kompozycja ze schabem, która uwiodła moich znajomych podczas emocjonalnych rozgrywek piłkarskich Euro 2016. Oscypek pieczony na jabłku ze śliwkami, tort ziemniaczany z suchą krakowską czy roladki z pstrąga w sosie porowym sprawiły, że problem: „co zrobić na imieniny, by dania były inne niż zawsze, a dobre” zniknął i… raczej już nie powróci.

W książce znajduje się bowiem osiemdziesiąt różnorodnych receptur zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Wszystkie przepisy są ilustrowane, niektóre dania opatrzone fotografiami z przyrządzania potraw „krok po kroku”, inne kuszą wyglądem już gotowe do jedzenia. Propozycje Andrzeja Polana zadowolą zarówno łasuchów, jak i mięsożerców, jarzynożerców, wielbicieli dobrych śniadań czy poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Carbonara po polsku czyli makaron z chrzanem, boczniakami i żółtkiem czy zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami to prawdziwe mistrzostwo smaku!

Dodatkowym autem Doradcy Smaku 3 jest format A5, dzięki któremu gotując danie, można swobodnie trzymać otwartą książkę na blacie, nie zajmując nią zbyt wiele miejsca. Nic, tylko gotować z Polanem – gorąco polecam, bo takich pozycji nie ma wiele!

Doradca smaku 3
Andrzej Polan
Wydawnictwo MUZA
Cena: 34,90 zł