yakima valley

Wojciech Gogoliński27.08.2012 10:55

apelacja AVA leżąca w Górach Kaskadowych (Kordyliery) w hrabstwach Benton i Yakima w południowo-środkowej części stanu Waszyngton, przy granicy z Oregonem, po wschodniej stronie łańcucha górskiego, który niemal całkowicie zatrzymuje napływ wilgotnego powietrza znad Pacyfiku.

Z tego powodu panuje tu klimat kontynentalny, bardzo suchy, niemal pustynny (opady zaledwie 15–20 mm rocznie!), o gorących latach (nawet do 40°C) i bardzo mroźnych zimach (do –17°C). I to mimo iż apelacja leży na wysokości Bordeaux! Nieco wilgoci dostarcza tu rzeka Kolumbia, która przebija się przez Kordylierę, oraz jej dopływy, niemniej wszystkie uprawy muszą być nawadniane.

Fot. ArchiwumPowierzchnia tutejszych winnic to ok. 5,5 tys. ha, na których uprawia się takie odmiany jak: chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, riesling, syrah, gewürztraminer, sauvignon blanc, cabernet franc, pinot gris, chenin blanc, sémillon oraz lemberger (blaufränkisch!). A także znaczną ilość amerykańskiego szczepu concord (Vitis labrusca), głównie na soki i inne przetwory. Z uwagi na klimat yakima jest jednym z niewielu siedlisk na świecie, gdzie sadzonek winorośli nie trzeba szczepić.

Yakima valley to pierwsza apelacja w stanie Waszyngton (od 1983 r.), ale dziś wchodzi w skład znacznie większej AVA columbia valley. Z kolei z yakimy w ostatniej dekadzie wykrojono aż cztery mniejsze AVA: red mountain, rattlesnake hills, horse heaven hills i snipes mountain. Mimo surowych warunków dolina uchodzi za tzw. green basket (zielony kosz) całego stanu. Oprócz wielu owoców, na masową skalę produkuje się tu np. jedne z najlepszych i najdroższych jabłek na świecie.

Głównym graczem na rynku winiarskim jest słynna winiarnia Château Ste. Michelle z Woodinville, największy producent rieslingów w USA (i prawdopodobnie na świecie), inwestująca także m.in. w Kalifornii, Niemczech i Włoszech oraz mająca udziały w dziesiątkach innych przedsięwzięć. Resztę stanowi ok. 80 głównie rodzinnych wytwórni oraz niebutelkujących winogrodników.

Czas Wina nr 58

FB