Yquem (Château d’Yquem)

Wojciech Gogoliński17.09.2012 13:21

posiadłość i najsłynniejsze oraz jedno z najdroższych na świecie białych wino botrytyzowanych – sauternes, klasy premier grand cru.

Château należy od kilku lat do koncernu LVMH (Louis Vuitton-Moët Hennessy). Winnice zajmują powierzchnię 103 ha. Do produkcji używa się wyłącznie odmian sémillon (80%) i sauvignon blanc. Selektywy zbiór winogron trwa ok. 2–2,5 mies. i często kończy się w grudniu, kiedy nadchodzą pierwsze przymrozki. Kiści nie obrywa się – zbierane są wyłącznie jagody pokryte szlachetną pleśnią (reszta kiści pozostaje na krzewie i dalej dojrzewa), co sprawia, że wyszkoleni pracownicy muszą przejść między rzędami nawet kilkanaście razy! Wydajność jest tu prawdopodobnie najniższa na świecie (nie licząc tokajskiej esencji) – tylko ok. 8–9 hl/ha, co daje ok. 1 kieliszka z krzewu! Starzenie odbywa się wyłącznie w nowych beczkach, jednak nie dłużej niż 3,5 roku, po czym wino jest butelkowane i dojrzewa dalej. Jeśli rocznik jest zupełnie nieudany, wina w ogóle nie wypuszcza się na rynek. Menedżerem i winemakerem jest Pierre Lurton (także w słynnym Château Cheval Blanc).

Fot. ArchiwumWinnica została kupiona w 1593 r. przez Jaques’a de Sauvage i powiększona w r. 1711. Od 1785 r., kiedy Françoise Joséphine de Sauvage poślubiła Louis’a Amédée’a de Lur Saluces, była dziedziczona przez spadkobierców obu rodzin. Od r. 1968 Château d’Yquem należała do hrabiego Alexandre de Lur Saluces.

W klasyfikacji z 1855 r. znalazła się na najwyższej półce jako jedyne białe, i to słodkie wino. Już wtedy uważane było za najlepsze wino w regionie i na świecie.

Rocznik 1811 Robert Parker ocenił na 100 pkt. Drugą flaszkę z tego samego roku sprzedano na aukcji za blisko 120 tys. dolarów, co jest najwyższą ceną w historii zapłaconą za butelkę wina.

Czas Wina nr 58

FB