Zachodnia Australia (Western Australia)

Wojciech Gogoliński17.10.2012 12:15

największy stan Australii obejmujący całą zachodnią część kontynentu, a zarazem niewielki region winiarski, którego winnice skupione są na południowo-zachodnim cyplu, pomiędzy Perth i Albany.

Panuje tam klimat od podzwrotnikowego do morskiego. Inne obszary stanu są suche (często pustynne) i nie nadają się do uprawy winnej latorośli. Powierzchnia winogradów to zaledwie ok. 5 tys. ha (czyli 5% powierzchni winnic w Australii), niemniej liczba winogrodników jest tu zdumiewająco wysoka – ok. 160. Okręgi winiarskie (apelacje): Blackwood, Geographe, Great Southern, Margaret River (najważniejszy), Perth Hills, Pemberton, Southwest Coast i Swan Valley.

Fot. Australian Wine Export CouncilMimo niewielkiej produkcji Zachodnia Australia zaskakuje zarówno jakością win, jak i mnogością ich typów, a sam region zalicza się do bardzo prestiżowych. Choć udział w produkcji krajowej wynosi ok. 2%, to aż 20% win zachodnioaustralijskich jest pozycjonowanych na półce premium. Pozbawiony dużych skupisk przemysłowych region, będący jednocześnie ważnym ośrodkiem turystycznym, promuje swoje wina jako ekologiczne. Poważnym problemem jest spore oddalenie od innych skupisk ludzkich (ok. 3,5 tys. km od Melbourne) i wynikające stąd trudności z transportem oraz sprzedażą.

Pierwsi koloniści przybyli tutaj w 1829 r. na okręcie Parmelia, pięć lat przed zasiedleniem Południowej Australii i Wiktorii. W roku 1830 Thomas Waters założył w okolicach dzisiejszego lotniska w Perth pierwszą winnicę – Olive Farm. Dziś jest to najstarsza winnica na kontynencie. W tym samym czasie swoją winnicę założył też John Septimus Roe, pierwszy główny geodeta Zachodniej Australii (jego winnica, Sandalford, również istnieje do dzisiaj). Do lat 70. ubiegłego wieku region pozostawał w cieniu obszarów położonych bardziej na wschód.

Czas Wina nr 59

FB